2024. április 26., péntek

A világ nyolcadik csodája

A terrakotta hadseregről láthattunk előadást a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál zárónapján

Csütörtökön véget ért a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál. Az utolsó előadás, amit felvételről láthattunk, a Mi vagyunk a terrakotta hadsereg című kínai produkció volt. A története az agyaghadsereg múzeumban játszódik, ahol az agyagkatonák arra lesznek figyelmesek, hogy egyikük színei megmaradtak. Más szobrokkal egyetemben arra jutnak, hogy hamisítványról van szó. Végül kiderül, hogy ő egy robot, amelynek feladata az információk tárolása és továbbadása.

A látványos zenés produkciónak a szórakoztatás mellett edukációs szerepe is van. Általa többet is megtudhatunk a terrakotta hadseregről, amelyet egyre többen a világ nyolcadik csodájának tartanak. Az agyaghadseregre a hetvenes évek közepén bukkantak rá Senhszi tartományban, nem messze Hszian tartományi főváros központjától. A kutatások szerint a hadsereget Csin Si Huang első kínai császárral temették el i. e. 210–209-ben, az építmény és a szobrok célja pedig az volt, hogy biztosítsák a császár uralmát a túlvilágon is. A becslések szerint a hadsereg megközelítőleg nyolcezer katonát és még megannyi más szobrot tartalmaz. Az előadás célja az is, hogy felkeltse az érdeklődést a régi kultúrák iránt, ehhez kapcsolódóan pedig arra is felhívja a figyelmet, hogy a múltból megmaradt relikviák izgalmas történeteket rejtenek. Nagy kár, hogy a produkciót nem láthattuk élőben, hiszen a kínai előadások a korábbi években is lenyűgözték a szabadkai közönséget. Tavaly épp a hsziani gyermekszínház kapta meg a fődíjat a 24 nagymama című előadással.

A fesztivál utolsó előadása a szabadkai Gyermekszínházé volt. Végül is a Döbrei Dénes rendezésében készült Csokibaba utazása című produkciót játszották. A történet kiindulópontját Alekszej Tolsztoj Aranykulcsocska, avagy Burattino kalandjai című műve adta.