2024. április 25., csütörtök

Sötétség borul(hat) a valóságshow-kra

Judita Popović: A REM közfelhatalmazást kapott a közérdek védelmezésére

Tettlegesség, szex, szerelmi perpatvar, artikulálatlan ordibálás, meztelenkedés – utóbbiaknak és sok-sok egyéb, a civilizált társadalom magatartási szabályaival összeegyeztethetetlen, kamerák előtt lejátszódó jeleneteknek lehettek az elmúlt években tanúi a szerbiai valóságshow-k nézői. A polgárok formális és nem formális kezdeményezések keretében már korábban is követelték az említett tartalmak sugárzásának a korlátozását, most úgy tűnik, hogy a sokéves tétlenséget követően a REM – elektronikus médiumok ellenőrző testülete – Tanácsa, felhatalmazásaival összhangban, megteszi a szükséges lépéseket. Miután Kristijan Golubović, többszörösen visszaeső bűnelkövető – akit a rendőrség néhány évvel ezelőtt az éppen akkor aktuális börtönbüntetésének a letöltésére is valóságshow-ból vezetett el – halálosan megfenyegette egyik korábbi valóságshow-partnerét. A REM Tanácsának három tagja, egyebek mellett Judita Popović ügyvéd, kezdeményezték annak a szabályzatnak a kidolgozását, amelynek terén a tévéadók kizárólag 23 óra és hajnali 6 óra között sugározhatnák az említett tartalmakat.

Lapunknak nyilatkozva Judita Popović emlékeztetett arra, hogy 2015 óta ajánlás formájában fogalmazódott meg a tévéadók irányába az elvárás, hogy az erőszakos jellegű valóságshow-kat kizárólag az éjszakai órákban sugározhatják, ám azok az eddigiekben nem az ajánlással összhangban jártak el. A vonatkozó törvények kötelezik a REM-et, hogy reagáljon az említett jellegű tartalmakra, így a Tanács úgy döntött, hogy kidolgozza a szabályzatot, amely kötelező erővel írja elő, hogy a valóságshow-kat kizárólag 23 és 6 óra között lehet sugározni, emelte ki Judita Popović, majd elmondta, hogy miután elkészül a szabályzat tervezete, azt közvita keretében vitatják meg, majd az illetékes minisztérium elé tárják, véleményezés céljával. Mint hozzátette, a minisztérium véleménye nem kötelező erejű, vagyis a REM ilyen szempontból teljes autoritással bír.

– Az alapvető cél az, hogy megvédjük a kiskorúakat, és természetesen mindenki mást, az ilyen jellegű tartalmaktól, illetve az azokban népszerűsített értékrendtől. A médiatartalmak szolgáltatói számos tekintetben nem tartják tiszteletben a vonatkozó jogszabályokat, a REM-nek pedig törvényes kötelessége reagálni, illetve eljárni. Közfelhatalmazást kaptunk a közérdek védelmezésére. A mi feladatunk részleteibe menően meghatározni a médiatartalmakat szabályozó dokumentumokat – fogalmazott Judita Popović.

Reagálva azon megjegyzésünkre, hogy egyesek érvelése szerint a televízió távirányítójával mi magunk döntjük el, hogy milyen médiatartalmakat fogyasztunk, Judita Popović kifejtette: ez az érvelés azért sántít, mert országos sugárzási frekvenciával rendelkező adókról van szó, amelyeket éppen ebből adódóan külön felelősség terhel a felkínált tartalmak tekintetében. Amikor ezek az adók átadták pályázatukat a frekvencia odaítélésére, programterveiket is csatolták, ám szinte egyikük sem azokat a tartalmakat kínálja fel, amelyekkel annak idején pályázott, húzta alá a REM Tanácsának tagja, példaként említve a Happy Tv-t, amely gyermekeknek szóló tévéadóként indult, majd arra is rámutatott, hogy számos tv-csatorna kulturális tartalmakat sem sugároz, noha ezek is szerepeltek programterveikben. Az erőszakos környezetben zajló valóságshow-k dominánssá váltak a tévéadók programjában, nyomatékosította Judita Popović, valamint hozzátette, hogy a társadalomra nézve súlyos következményekkel jár, ha túlnyomórészt ilyen jellegű tartalmakkal „bombázzák”.

A beszélgetés folytatásában az ügyvéd megerősítette, hogy a Tanács mindemellett bűnvádi feljelentést tett Kristijan Golubović ellen, a biztonság veszélyeztetése bűncselekmény elkövetésének a gyanúja miatt. Mivel olyan bűncselekményről van szó, amelynek tekintetében az ügyészség hivatalból jár el, innentől kezdve ebben a tekintetben semmi sem a Tanácstól függ.

– Kristijan Golubović tökéletes példa a helyzet jellegének a szemléltetésére. Az említett személynek gazdag bűnelkövetői múltja van, mégis, mostanra szinte nemzeti hőssé avanzsált. De nemcsak Kristijan Golubovićról van szó, hanem számos egyéb, nem megérdemelten piedesztálra emelt és példaképként feltüntetett személyről. Ezeknek a személyeknek a példáján azt sugallják a társadalomnak, hogy felesleges tanulni, igyekezni, hiszen úgy is érvényesülni lehet, ha valaki részt vesz egy valóságshow-ban és ott incidensekbe keveredik. Aki minderre kíváncsi, az a szabályzat elfogadását követően is elérheti ezeket a tartalmakat, ám kizárólag a napnak annak a szakaszában, amikor a legtöbb kiskorú feltehetően nem néz televíziót – fejtette ki Judita Popović.