2024. április 26., péntek

Szigorodó élelmiszerminőség-ellenőrzés

Az egészséges táplálkozás a témája a XXIV. Nemzetközi Tudományos Környezetvédelmi Konferenciának Újvidéken
Vuk Radojević felszólal a konferencián (Fotó: vojvodina.gov.rs)

Vuk Radojević felszólal a konferencián (Fotó: vojvodina.gov.rs)

Az idei év nem bővelkedett tudományos konferenciákban. Az akadályok ellenére mégis sikerült megszervezni, immár 24. alkalommal a Nemzetközi Tudományos Környezetvédelmi Konferenciát Újvidéken.

A kétnapos nemzetközi ökológiai konferencia idei témája az organikus gazdálkodás, valamint az egészséges élelmiszerek előállítása és kivizsgálása volt. A rendezvény főszervezője már hosszú éve óta az Újvidéki Környezetvédelmi Mozgalom, amelyet a közelmúltban Európa legsikeresebb szervezetévé kiáltottak ki.

Nikola Aleksić, az Újvidéki Környezetvédelmi Mozgalom igazgatója a sajtótájékoztatón kifejezte sajnálatát, amiért az idén a konferencián személyesen nem vehetnek részt külföldi előadók.

– A témák kétévente változnak, a páratlan évszámú dátumokon a városi és vidéki környezet védelméről tanácskozunk. Ennek megfelelően az idén, amely páros évszámú, az egészséges élelmiszer témája áll a konferencia középpontjában. Összesen 53 tudományos kutató értekezése érkezett hozzánk, 15 témakörből. Ezek közül kettőt kiválasztunk, és a megnyitó után kerülnek bemutatásra, a többit csütörtökön délután prezentálják a kutatók. A munkákat CD lemezen is rögzítjük, a Matica srpska – amely intézet 2003 óta szintén a támogatóink közé tartozik – kap belőlük 20 példányt, így azok hozzáférhetők lesznek mindenki számára.

Dr. Sava Lazić, az újvidéki Állategészségügyi Intézet tudományos tanácsadója szerint az elmúlt évek során jelentősen szigorodottaz élelmiszer minőségének ellenőrzése. A mércéket megnövelték, az ellenőrzések pontosabbak.

– A tanácskozáson egyaránt elhangzanak állattenyésztéssel és mezőgazdasággal foglalkozó témák is. A konferencia alkalmával többek között arra is keressük a választ, milyen módszerekkel tudjuk megállapítani legbiztosabban az élelmiszer minőségét, és hogyan juthatunk minél jobb minőségű ételhez. Hallhatunk előadást a haszonállatok feldolgozásáról, a fizikai, kémia, mikrobiológiai ellenőrzésekről, ezeknek a szabályosságáról, és hogy hogyan tudjuk kiszűrni az emberi szervezetre káros anyagokat – jelentette ki az intézet tanácsadója.

Vuk Radojević tartományi, erdészeti, vízgazdálkodási, mezőgazdasági titkár szerint minden elismerést megérdemel a szervezők eltökéltsége, hogy ilyen nehéz körülmények között is sor került a tanácskozásra.

– Az állami szervek kötelessége, hogy biztosítsa azokat a szükséges előfeltételeket, amik lehetővé teszik az élelem útjának követését a legelőktől egészen a végtermékig, ami által lehetővé válik az egészséges termékek elérése a fogyasztók számára – jelentette ki a titkár.

A mezőgazdasági tartományi titkárság az elmúlt évek alatt jelentős lépéseket tett az illegális szemétlerakóhelyek eltávolítására a mezőgazdasági földterületekről. Így több mint 1 millió 250 ezer hektár föld szabadult fel a környezet számára veszélyes anyagoktól. A titkárság fontosnak tartja a földművesek felvilágosítását is a káros permetanyagok felelősségteljes használatáról, erre a tevékenységre hozzávetőleg 1 millió dinárt fordítottak.

– Az idők változnak, a mezőgazdaság is fejlődik. Nem lehet már fenntartható mezőgazdasággal foglalkozni olyan módon, ahogyan 40 éve tettük. A szakemberek tudására, a tudományra nagyobb szükség van, mint bármikor – jelentette ki Radojević.

A XXIV. Nemzetközi Tudományos Környezetvédelmi Konferenciát 1995-ben tartották meg első alkalommal, amikor az akadémikusok és a kutatók nem hagyhatták el Szerbiát az akkori szankciók miatt. Ekkor döntöttek úgy, hogy inkább ők hívnak vendégeket külföldről.

Nyitókép: Vuk Radojević felszólal a konferencián (Fotó: vojvodina.gov.rs)