Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

Lovas foglalkozások Felsőhegyen

A Zenta községhez tartozó faluban várják a lovaglás iránt érdeklődő gyermekeket és felnőtteket

Hhzs.

2020. szeptember 23., 08:51

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Mindig is csodálattal néztem fel azokra, akik tudnak lovagolni. Nem mintha nem lettek volna próbálkozásaim, azok végeredményéről azonban jobb, ha hallgatok.

A legfontosabb, hogy a gyermekek biztonságban mozoghassanak a lovak közelében

A legfontosabb, hogy a gyermekek biztonságban mozoghassanak a lovak közelében

Márpedig Clive Staples Lewis északír író, irodalomtörténész, gondolkodó és teológiai művek szerzője szerint: Ha lovagolni tanulsz, a lónál nincs jobb tanítómester erre. Nos, talán igaza van, ám biztos, ami biztos, mielőtt még bárki autodidakta módon lovagolni szeretne (amivel a cikk szerzője is megpróbálkozott…), ajánlott, hogy a testi épsége megőrzése érdekében menjen el egy lovasiskolába, és bízza rá magát egy tapasztalt lovasoktatóra.

A lovaglás terápiás jelleggel is bír, különösen a fejlődési zavarokban szenvedő gyermekek számára. Ez a módszer már Nyugaton és Magyarországon is igen elterjedt, nálunk viszont továbbra is gyermekcipőben jár. Szűkebb pátriánkban a felsőhegyi Juhász Petra foglalkozik ezzel, aki hetente több alkalommal is szervez lovasklubokat. Petrának saját bevallása szerint már gyermekkorában is az volt az álma, hogy gyermekekkel és lovakkal foglalkozzon.

– A lovak szeretete már egészen pici korom óta megvan, így szüleim elvittek egy-két lovastáborba, majd tizenegy éves koromban vettek nekem egy kiscsikót, összességében tehát tizenhárom-tizennégy éve foglalkozom lovaglással – mesélte Petra, aki elmondta, hogy időközben elvégezte a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának gyógypedagógia szakát, majd további egyéves képzés keretében sikeresen teljesített egy lóháton való mozgásfejlesztési kurzust, így lovasterapeuta lett belőle.

A póni mára már sokak kedvence lett a Felsőhegyre látogató gyermekek közül

A póni mára már sokak kedvence lett a Felsőhegyre látogató gyermekek közül

Az állatokkal történő terápiás kezeléseket, így a lovasterápiát is minden olyan kisgyermeknél lehet alkalmazni, akik egy kicsit le vannak maradva a fejlődésben, vagy valamilyen irányba eltérnek a többiektől – hangsúlyozta Petra, aki megjegyezte, hogy lehet ez értelmi akadályozottság, autizmus, látás- vagy hallássérülés, sőt még a mozgássérülések esetében is alkalmazható, igaz, az utóbbihoz neki sajnos még nincs megfelelő felszerelése. A fiatal terapeuta szerint ezek a tevékenységek elsősorban a képességek fejlesztésére irányulnak.

– A ló mozgása olyan stimulusokat fejt ki a testre, amelyek hozzájárulnak az izomzat fejlesztéséhez, közben pedig a pácienssel különféle fejlesztő játékokat is játszunk. Fejlesztjük a kommunikációt, bővítjük a szókincset, attól függően, hogy kinek milyen lemaradása van – mesélte beszélgetőtársunk, aki hozzáfűzte, egyre többen érdeklődnek a lovasklubja iránt, és mind nagyobb számban látogatnak el hozzá Felsőhegyre. A nyári időszakban több összejövetelt is tartott, amelyeken a jelenlévők egyebek között a lovak testbeszédével is megismerkedhettek. Petra ennek kapcsán elmagyarázta, az a legfontosabb, hogy a gyermekek és a fiatalok biztonságban mozoghassanak a lovak közelében.

– Azok, akik évente mindössze egy-két alkalommal kerülnek a ló közelébe, sokkal lassabban tanulják meg, hogy mit is jelez számukra, mikor engedi oda őket magához, mikor szabad megsimogatni, mikor fog harapni vagy ne adj’ isten rúgni, és ezt nagyon fontos felismerni – mesélte Petra, aki hangsúlyozta, az első alkalommal érkezők figyelmét mindig igyekszik felhívni arra, hogy csakis az ő jelenlétében mehetnek a lovak közelébe.

Petra a lovak mellett pónikkal is foglalkozik, amelyek hasonló gondoskodást igényelnek, mint a lovak, ugyanakkor elmondása szerint a pónilova sokkal játékosabb, sőt talán kicsit kekeckedőbb is, ezért vele jóval nehezebb foglalkozni.

– De talán csak azért érzem így, mert vele mindössze fél éve foglalkozom, és talán még nem csiszolódtunk össze – jegyezte meg nevetve az ifjú hölgy, aki elmondta, hetente szervez lovas- és póniklubot, és a gyermekek mellett már felnőtt lovasai is vannak.

– Jöttek hozzám már olyan szülők is, akik elmesélték, hogy az öt-hat éves gyermekük nagyon fél a lovaktól meg úgy általában az állatoktól, majd megkérdezték, eljöhetnének-e vele a pónilóhoz, hátha ezáltal egy kicsit közelebb kerülne a lovakhoz. Ilyenkor szerintem nagyon fontos, hogy milyen méretű állattal kezdenek, főleg a kisgyermekek. Itt pillanatok alatt megkedvelték a pónikat, nem sokkal később már lovagoltak is, sőt az is előfordult, hogy később a kislány egy nagy lóra is ráült – mesélte Petra, hozzáfűzve, eddig három-négyen jöttek el így hozzá, és mindegyikükkel sikerült megszerettetnie a lovakat és a lovaglást.

Az idősebbek általában valamilyen negatív élmény miatt félnek a lovaktól, legyen az harapás vagy éppen komolyabb esés, ám Petra szerint ilyen esetek után is le lehet győzni a félelmet, csak kell hozzá megfelelő állat, amely szelíd és megbízható, valamint egy olyan segítő, aki a lovon és az ügyfélen is látja, hogy meddig lehet elmenni, illetve mikor kell egy kicsit visszább vonulni stb.

– Ha valakinek a gyermeke szeretne lovagolni, mindenképpen engedje meg neki, hogy kipróbálja, és idővel meglátja, hogy a gyermek a későbbiekben is folytatni akarja majd ezt a tevékenységet, ami persze nemcsak a gyermekekre igaz, hanem a felnőttekre is – jegyezte meg a fiatal gyógypedagógus és lovasterapeuta.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége