2024. április 26., péntek

Félig üres amfiteátrumok a tanévnyitón

Óvintézkedésekkel kezdődik az oktatás az Újvidéki Egyetem karain

A jövő héten kezdődik az oktatás a szerbiai egyetemi karokon és szakfőiskolákon. Az Újvidéki Egyetem karainak többségén október első napjaiban foglalják el helyüket a hallgatók az amfiteátrumokban. A tanévnyitóról és a kezdésről érdemes a karok honlapján tájékozódni, hiszen mindegyik intézmény másként szervezi meg az évkezdést. Az Oktatásügyi Minisztérium már eljuttatta a felsőoktatási intézményeknek a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos útmutatóját. Eszerint a karok és a szakfőiskolák épületében mindenkinek maszkot kell viselnie, továbbá fontos a rendszeres kézfertőtlenítés is. Dr. Dejan Jakšić, az Újvidéki Egyetem rektora elmondta, hogy a karok úgy készülnek az új akadémiai évre, hogy szembe kell nézniük az egészségügyi és a biztonsági kockázatokkal. Az intézményeknek meg kell teremteniük a megfelelő feltételeket a munka megkezdéséhez, tehát elegendő mennyiségű fertőtlenítőszer és védőfelszerelés kell hogy legyen mindegyik karon.

– A tanárok szempontjából az új szemeszterre való felkészülésen kívül, ami minden évben vár rájuk – az anyag és a prezentációk átismétlésén, felfrissítésén kívül –, alkalmazkodniuk kell az új egészségügyi helyzethez és a tananyag digitalizálásához is. A hallgatók eljuttatták a kérelmeiket a minisztériumnak és a rektori konferenciának, azaz a KONUS-nak. A kéréseik, hogy a rendkívüli körülmények között megoldást találjanak a hallgatók pénzügyi támogatására, valamint a vizsgaidőszakok meghosszabbítására. Az Újvidéki Egyetem karai az előttünk álló tanévre vonatkozóan önállóan fogják kiválasztani azt a modellt, amely megfelel nekik a tanítás megvalósítására. A legtöbb esetben az intézményekben kisebb hallgatói csoportoknak fognak előadásokat tartani, és az egyetemisták, főiskolások emellett távoktatásban is részt fognak venni az órákon – nyilatkozta lapunknak dr. Dejan Jakšić.

Az egyetemi és a főiskolai hallgatók kéréseikkel az Oktatásügyi Minisztériumhoz fordultak, hiszen a koronavírus-járvány miatt nem tudtak megfelelően felkészülni a vizsgákra. Az általuk megfogalmazott kéréseket a minisztérium jóváhagyta.
– Az Oktatásügyi Minisztérium ajánlásokat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy a koronavírus-járványra való tekintettel milyen enyhítések, könnyítések lesznek a hallgatók számára. Az egyetemisták kérvényezték, hogy a tandíjat több részletben fizethessék be. Ezt a minisztérium támogatta – emelte ki dr. Halasi Szabolcs tartományi felsőoktatási segédtitkár. – Jóváhagyták azt is, hogy két héttel meg legyen hosszabbítva a jelentkezés a mesterképzésre, illetve a doktori képzésre is. Azt is szerették volna elérni, hogy az abszolvensi időszakot a helyzetre való tekintettel hosszabbítsák meg egy évvel. Ezt azért kérték a hallgatók, mert az előző szemeszterben, amikor nem lehetett bejárni az egyetemi karokra és a szakfőiskolákra, az előadásokat sem tudták úgy lehallgatni, ahogyan szerették volna, és a gyakorlatokon sem tudtak részt venni, illetve nem tudtak konzultálni a tanárokkal. A minisztérium ezt is jóváhagyta. Emellett azt is kérték a hallgatók, hogy több lehetőséget kapjanak a vizsga előtti feladatok, kötelezettségek teljesítésére. Annak érdekében, hogy az egyetemisták és a főiskolások minél sikeresebbek legyenek a vizsgákon, a minisztérium ezt is jóváhagyta. Arra is kaptak engedélyt a karok és a szakfőiskolák, hogy meghosszabbítsák azoknak a hallgatóknak a diplomázására szánt időt, akik már minden vizsgájukat letették, és már csak a mesterdolgozat vagy a doktori disszertáció megvédése van hátra, és most futnának ki a határidőből. Egészen 2021 júniusáig sikerült kitolni a határidőt. A hallgatók nem tudtak rendesen könyvtárba járni, és nem tudtak kutatni, ezért a minisztérium haladékot adott nekik. Semmilyen plusz költség nem fogja terhelni a hallgatókat – mondta dr. Halasi Szabolcs.

A részletekkel kapcsolatban érdemes felkeresni az egyetemi karok és szakfőiskolák honlapját, valamint az Újvidéki Egyetem oldalát a www.uns.ac.rs honlapon.