2024. április 26., péntek

Zeneoktatás járványügyi szigorításokkal

Az adai Bartók Béla Zeneiskolában 163 diák kezdte meg az idei tanévet

A Bartók Béla Zeneiskola adai és moholi részlegében szeptemberben nyolc szakon, mégpedig zongora-, harmonika-, fuvola-, klarinét-, gitár-, tambura-, hegedű- és szólóénekképzésen 163 tanuló kezdte meg tanulmányait, köztük valamivel több, mint 50 elsős.

Bács Annamária igazgatónő (Csincsik Zsolt felvétele)

Bács Annamária igazgatónő (Csincsik Zsolt felvétele)

Bács Annamária zenedeigazgató elmondta, hogy a járványhelyzet miatt csak online iskola- és hangszerbemutatót tartottak, ennek ellenére jól alakult a diáklétszám, és az idei tanévben is tartják a korábbi létszámot. Beszámolt arról is, hogy a járványhelyzet miatt hogyan szervezték meg a munkát az intézményben, illetve ismertette az idei terveket.

– Az új tanév úgy kezdtük, mint minden más iskola, sok-sok előírásnak megfelelve, amit az oktatási minisztériumtól kaptunk, és aminek eleget kell tenni. Ezek az óvintézkedések nyilván a diákok, a tanárok és a dolgozók védelmére szolgálnak. Az iskolánkban is ugyanazok az előírások érvényesek, mint az összes többi oktatási intézményben, a diákok az iskola területén maszkban tartózkodhatnak – közölte Bács Annamária.

– A szülők szeptember elsejétől csak online, illetve telefonon keresztül kommunikálhatnak az iskolával, nem tudnak úgy bejárni hozzánk, ahogyan azt korábban megtehették. Az intézményben a szolfézsórákon zajlik csoportos oktatás. Ezért az előírásoknak megfelelően a nagyobb csoportokat kettéosztottuk Adán és Moholon. A hangszerórákon egyébként is egyéni oktatás zajlik, ott nem történtek különösebb változtatások. Az órarendben annyit változtatást eszközöltünk a minisztérium javaslatára, hogy rövidített órákat tartunk. A gyerekek így nem négyszer jönnek a zeneiskolába egy héten, két szolfézsre és két hangszerórára, hanem kétszer. Összevontunk a rövidített órát egy hosszabb órává, a szolfézsórát és a hangszeroktatást is. Az idősebb diákoknál ezt még kiegészíti az online tanítás, mert ők kombinált oktatásban részesülnek. A szülőket az előírásoknak megfelelően megkérdeztük, hogy milyen oktatást szeretnének, és kivétel nélkül mindenki a kombinált oktatást választotta. Mindenki azt szeretné, hogy a gyereke eljárjon a zeneiskolába. Nem létezhet jó tanár-diák viszony személyes kapcsolat nélkül, áthidaló megoldásként nyilván megfelel az online, de szükség van arra, hogy személyesen találkozzon a tanár a diákjával. Örülök is neki, hogy mindenki a kombinált oktatást választotta. Az épület bejáratához Adán és Moholon is szerb és magyar nyelven kifüggesztettük azoknak az intézkedések leírását, amit be kell tartani a szülőknek és diákoknak, illetve mindenki másnak, aki az épületben tartózkodik. Ezt megosztottuk az iskola közösségi oldalán és honlapján is – nyilatkozta az igazgató, aki hozzátette, hogy rendszeresen, naponta többször is fertőtlenítik az épületet és a hangszereket, valamint az intézményben a diákok számára is biztosítanak fertőtlenítőszert.

– Bevallom, hogy kicsit félve kezdtük a tanévet, mert az ember minden újtól ódzkodik, ám ugyanúgy, mint az online oktatásnál, a kollégák remekül vették az akadályt. Most már kezd beállni az órarend, mert nekünk alkalmazkodnunk kell más tanintézmények órarendjéhez is. Hála a Jóistennek, hogy egyelőre nincs beteg gyerekünk! A diákok jönnek az órákra, a tanárok folyamatosan tartják a kapcsolatot a szülőkkel. Haladunk előre, reméljük, hogy hamarosan vége lesz ennek a kényszerállapotnak, és visszaáll a régi rend. Ami hiányzik mindenkinek, az az igazi iskolai élet, a koncertek, a diákhangversenyek és a nyílt órák – magyarázta Bács Annamária.

– A nehézségek ellenére mégis az tervezzük, hogy engedélyt kérünk egy kihelyezett tagozat megnyitására Padén vagy Tiszaszentmiklóson, mivel óriási igény mutatkozik rá. A zeneiskolában szeretnénk új tanszakokat nyitni, mégpedig csellót és ütőhangszereket. A kezdő lépéseket megtettük, reménykedünk, hogy sikert tudunk elérni akár a tanév végére, és a következő tanévre már megvalósulnak a terveink. Emellett az iskolánk még tavasszal két gyakorló elektromos zongora vásárlására pályázott a Magyar Nemzeti Tanács eszközvásárlási pályázatán, amelyen 100 000 dinárt nyertünk erre a célra. A hangszereket sikerült beszereznünk, és rövidesen használatba is kerülnek – újságolta Bács Annamária, az adai Bartók Béla Zeneiskola igazgatónője.