2024. április 26., péntek

Online, élőben és kombináltan

A szerbiai felsőoktatási intézmények szigorú szabályok betartásával kezdhetik meg az oktatást

Az Oktatásügyi Minisztérium közzétette a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos útmutatót a felsőoktatási intézményekre vonatkozóan.

A javaslatokat a válságstáb orvosaival, a felsőoktatási intézmények képviselőivel, valamint az egyetemisták képviselőivel egyeztetve hozták meg. Mindezt az előző szemeszter tapasztalatainak figyelembe vételével dolgozták ki – olvasható a minisztérium közleményében.

Eszerint mindennap, a munkaidő kezdete előtt fel kell takarítani és fertőtleníteni a felsőoktatási intézmény helyiségeit, felszereléseit és berendezéseit, majd ezután fél órán belül ki kell szellőztetni a helyiségeket.

Kiemelik, hogy a felsőoktatási intézmények dolgozóinak és a hallgatóknak is tünetmentesnek kell lenniük, mikor belépnek az épületbe. A Covid–19 tünetei között van a hőemelkedés, láz, köhögés, nehézlégzés, légszomj, a szaglás és az ízlelés képességének hiánya. Fontos, hogy az épület bejáratánál elhelyezzenek egy lábtörlőt a lábbeli fertőtlenítésének céljából. Emellett elegendő védőfelszerelést kell biztosítani a dolgozók számára, illetve megfelelő mennyiségű fertőtlenítőszert a helyiségek takarításához. Az amfiteátrumokban, az olvasótermekben és minden helyiségben, ahol a hallgatók tartózkodnak, fertőtlenítőszer-adagolót kell elhelyezni. Ugyanakkor elegendő lázmérőnek kell lennie az intézményben, és megfelelő információt kell adni a hallgatóknak, hogy kihez forduljanak abban az esetben, ha nem érzik jól magukat.

– A felsőoktatási intézményekben tartott előadások, gyakorlatok, vizsgák, gyűlések nem számítanak zárt, nyilvános helyen való gyülekezésnek. A hallgatókat kisebb csoportokba kell osztani az előadásokon, tudásfelméréseken. A csoportok létszámát az amfiteátrumok, tantermek, laboratóriumok és más helyiségek nagysága határozza meg. A hallgatóknak legalább 1,5 méteres távolságra kell állniuk egymástól, vagyis 4 négyzetméternyi helyet kell biztosítani minden jelenlevő számára. Jobb, ha a hallgatók nem gyülekeznek nagyobb csoportokban a folyosón az előadások után és szünetekben – olvasható az útmutatóban.

Arról is szó esik, hogy az elméleti órákat online vagy kombinált modell alapján is megtarthatják. Az előadások egy részét tehát a platformokon valósítják meg, a másik részét pedig a felsőoktatási intézmény épületében – kisebb számú hallgatói csoportokkal. Abban az esetben, ha a felsőoktatási intézmény elegendő helyiséggel rendelkezik, az előadásokat és a gyakorlatokat az épületben is megtarthatják.

A gyakorlati órákon is mindenkinek tartania kell magát az előírásokhoz. A védőmaszk viselése mellett arcpajzsot vagy szkafandert is lehet használni – mindez az intézmény lehetőségeitől függ. A platformokon is meg lehet tartani a gyakorlatokat, ha a hallgatók önállóan dolgoznak, és a többiekkel interakcióba lépve oldják meg a feladatokat.

Az előadások között hosszú szünetet kell hagyni, hogy a hallgatók két csoportja ne találkozzon egymással, és maradjon elegendő idő a helyiség tisztítására, fertőtlenítésére, szellőztetésére.

A vizsgákat is olyan módon kell megszervezni, hogy az időpontok között ne legyen átfedés, és a hallgatók várakozás közben ne tolongjanak a tanterem vagy a kabinet előtt. Természetesen a vizsgákon is tartani kell a 1,5 méteres távolságot. A felsőoktatási intézmények dolgozóinak és hallgatóinak kötelezően maszkot kell viselniük.

Az intézményben nem szervezhetnek összejöveteleket, konferenciákat, ünnepségeket és hasonló rendezvényeket, valamint csoportos látogatásokat sem. Emellett az is a javaslatok között szerepel, hogy az intézményben működő kávézók és kantinok tartsanak zárva.

Még nem térnek át a távoktatásra

Habár a szerbiai általános és középiskolákban regisztráltak fertőzötteket a diákok és a dolgozók körében, Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter szerint egyelőre nincs szükség arra, hogy áttérjenek a távoktatásra. A tanulók, a szülők és a pedagógusok is félnek a fertőzés elterjedésétől, és vannak olyanok, akik a diákok tesztelését kezdeményezik. Dr. Predrag Kon epidemiológus, a válságstáb tagja szerint lehetetlenség minden gyereket tesztelni. Ehelyett figyelemmel kell kísérni a diákok állapotát, és ha mutatkoznak a vírus tünetei, megfelelően kell eljárni.