2024. április 26., péntek

Az új vállalatoknak is átutalták a segélyt

A szállodatulajdonosok október elején számíthatnak a támogatásra
Siniša Mali (Fotó: Beta)

Siniša Mali (Fotó: Beta)

A Pénzügyminisztérium Kincstári Igazgatósága tegnap befizette 10.289 vállalat 16.544 dolgozójának a második bértámogatási csomagban előirányzott 36.440 dinárt – jelentette ki Siniša Mali, a pénzügyi tárca vezetője. A szakminisztérium közleménye szerint Mali elmondta: a koronavírus-járvány okozta válság enyhítése végett ezúttal két hónapra a minimálbér 60-60 százalékát utalták át egyszerre azoknak a cégeknek, melyek nem részesültek az első csomagban kiosztott állami segélyekből.

– Összesen 596 millió dinárt különítettünk el arra, hogy a nemrég óta működő vállalatokat is bekapcsoljuk a második segélyezésbe. Ezzel is serkenteni szeretnénk őket a további gazdálkodásra. Jó jel, hogy Szerbiában a világjárvány miatt beütött válság idején is sok új céget alapítottak. Ez azt jelenti, hogy az emberek megbíznak az államban, és elégedettek az üzleti környezettel, de azt is, hogy az új vállalkozásokat hozzá tudták igazítani a megváltozott feltételekhez – mondta Mali. Részletezte, hogy most 8141 olyan vállalat részesült támogatásban, melyet március 15-e és július 20-a között alapítottak, valamint 2148 olyan cég, amely régebb óta működik, de az első körben nem tartott igényt a segélyre, később viszont kérte. Az új vállalatokban 11.074 dolgozó számára fizették be a bértámogatást, a többiben pedig 5470 munkás bérének egy részét fedezte az állam.

Az első bértámogatási körben, amely májusban indult, országszerte 232.000 munkaadó igényelte több mint 1.055.000 dolgozó számára a három minimálbér összegét kitevő állami segítséget, és egy-egy dolgozó után összesen mintegy 90.000 dinárt fizettek be a cégeknek május 7-étől kezdve 3 részletben, vagyis májusban, júniusban és júliusban. A második segélycsomagban a régebben alapított cégeknek szeptember 8-án utalták át a minimálbér 60 százalékát, azaz a 18 000 dinárt munkásonként. Az idei, összesen öt minimálbér-támogatásra 130 milliárd dinárt fordítottak.

A pénzügyminiszter tegnap jelezte, hogy a kormány korábbi intézkedései alapján a szállodatulajdonosoknak október elején fizetik be a válságenyhítő segélyt. A városi szállodákat üzemeltetők minden fekhely után 350, és minden szoba után 150 eurót kapnak. Erre az állam összesen 1,46 milliárd dinárt fordít.