2024. április 26., péntek

Csúcsdöntés és előnynövelés

Đoković a rekordot jelentő serleggel (Fotó: Beta/AP)

Đoković a rekordot jelentő serleggel (Fotó: Beta/AP)

Novak Đoković Rómában idei negyedik, összesen 81. ATP-serlegét nyerte, ami egyben a csúcsot jelentő 36. az 1000-es rangú mestertornákon, így Rafael Nadal elé került, aki 35 ilyen tornán győzedelmeskedett. Az sem mellékes, hogy a római diadal révén Novak még 400 új ranglistapontot szerzett, és most 1410-es előnnyel vezet Nadal előtt. A világelsőnek most egyhetes pihenője van, a következő héten pedig Párizsban a Roland Garros kezdődik, amelyen Nadal védi a címet, Đoković pedig tavaly az elődöntőig jutott, azaz még inkább növelheti a spanyollal szembeni előnyét a ranglistán. A hétfő esti döntőben az argentin Diego Schwartzman az első játszmában egyenrangú ellenfél volt, annak hajrájától kezdve azonban Novak egyre magabiztosabban és csökkentett hibaszázalékkal játszott, vagyis a második játszmában már nem volt vitás, hogy Đoković nyeri el ötödik római serlegét.

A női döntő egy pillanatig sem volt egyenrangú. A címvédő cseh Karolína Plíšková láthatóan sérülten próbálkozott a szolid formában levő román Simona Halep ellen, és a második játszma elején feladásra kényszerült.

A Roland Garros háromkörös selejtezőjében a férfiaknál csak Nikola Milojević jutott túl az első fordulón, a nőknél pedig Jani, Gálfi, Danilović, Jorović, Kostić és Jović érdekelt.

RÓMA. – Az 1000-es torna döntőjében, férfiak: Đoković–Schwartzman 7:5, 6:3. Nők: Halep–Ka. Plíšková 6:0, 2:1 – feladás.

PÁRIZS. – A Roland Garros selejtezőjének 1. fordulójában, férfiak: Giannessi–D. Petrović 6:4, 7:6, Milojević–Ito 4:6, 6:0, 6:1, Ferreira–Troicki 6:0, 6:2.