2024. április 27., szombat
AUTÓ-MOTOROS SPORTOK

Harmadszor nyert Le Mans-ban a Toyota

Bár a hagyományos júniusi időpontjában nem tudták megtartani, a világ talán legnagyobb autóversenyén nem fogott ki a vírus: szeptemberre halasztva lefutották a 88. Le Mans-i 24 órás versenyt, amely az egyeduralkodó Toyota győzelmét hozta Sébastien Buemivel, Kazuki Nakadzsimával és Brendon Hartley-val a volánnál.

Az évtized során az Audi és a Porsche ellenfeleként példátlan balszerencse-sorozatot megélt japán gyártó csak akkor kezdett el tündökölni a legendás egynapos viadalon, miután a két nagy rivális kivonult az endurance-világbajnokságról, azóta viszont immár zsinórban harmadik győzelmüket jegyzik. Persze lehet mondani, hogy a technikai fölényben lévő két gyári Toyotának nincs komoly kihívója, hiszen rajtuk kívül csak a Rebellion két és a ByKolles egy autója szerepelt a legerősebb, LMP1-es kategóriában, de Le Mans-ban nemcsak az ellenfelekkel, hanem az elemekkel is meg kell küzdeni, ez pedig a Toyotának ezúttal is sikerült.

A japánok valamelyik egysége végig az élen állt, bár nem működött mindkét autójuk problémamentesen: a sokáig vezető #7-es autót az éjszaka folyamán szerelni kellett, így visszaesett a két Rebellion mögé. A dobogó végül úgy lett meg a José María López, Kamui Kobajasi, Mike Conway triónak, hogy a Rebellion egyik autója kevéssel az utolsó óra megkezdése előtt egy kuplunghiba miatt a falnak koccant, és szerelésre szorult. A svájci alakulat másik autója azonban története legjobb eredményét szállítva bejött a második helyre Norman Nato, Bruno Senna és Gustavo Menezes vezényletével, míg a #8-as Toyota zsinórban harmadik győzelmét a verseny második felében már semmi nem veszélyeztette: Nakadzsima és Buemi harmadszor, a tavaly még Fernando Alonso által birtokolt helyre megérkező Hartley pedig másodszor nyerte meg a 24 órást.

A másodvonal, az LMP2 viszont óriási, 24 autós mezőnnyel rendelkezett, és szoros csatát hozott a dobogós pozíciókért. A győzelem ebben a kategóriában végül a McLaren F1-es csapatát is tulajdonló Zak Brown alakulatához, a United Autosporthoz került Paul di Resta, Filipe Albuquerque és Philip Hanson kezei alatt. Nagy elismerést kapott a Richard Mille Racing Team egysége is, amely három női versenyzővel nevezett, és a Tatiana Calderón, Sophia Flörsch, Beitske Visser trió a kategória 9. helyén hozta be az autót.

A két túraautós géposztályban egyaránt az Aston Martin aratta le a babérokat. A GTE Próban Alex Lynn, Maxime Martin és Harry Tincknell győzött, míg a GTE Am-ben – ahol egy „amatőr”, alacsonyabb szintekről érkező versenyzőt is nevezniük kell a csapatoknak – meglett a Le Mans első török kategóriagyőztese, hiszen Salih Yoluc Jonathan Adammel és Charlie Eastwooddal osztozva ért célba elsőként.

A következő Le Mans-ra már nem kell egy teljes évet várni, a tervek szerint visszatér a júniusi rendezés, ráadásul az új autók igazi nézőcsalogatók lehetnek: megszűnik ugyanis a hanyatló LMP1-es kategória, helyettük hiperautók alkotják majd a legerősebb géposztályt, amelyben az autógyártók az utcai használatra épített, nagy teljesítményű gépeik továbbfejlesztett változatával állhatnak rajthoz. A Le Mans felpezsdítését talán megakasztja a gazdasági válság, hiszen egyelőre csak a Toyota folytatásáról és a Peugeot 2022-es érkezéséről tudni, de a remény továbbra is az, hogy idővel megérkeznek a mezőnybe olyan csodagépek, mint az Aston Martin Valkyrie, a McLaren Senna vagy a csúcskategóriába való beszállást fontolgató Ferrari valamelyik hiperautója.

MOTOGP

Szárnyait bontogatja a Rossi-iskola

Nem sok hiányzott ahhoz, hogy hét verseny alatt az idei ötödik újoncgyőztest is felavassa a MotoGP, végül azonban Maverick Viñales és a rutin győzött az Emilia-romagnai Nagydíjon, amelynek helyszíne az előző hétvégéhez hasonlóan ezúttal is az olaszországi Misano volt.

A Yamaha hét nappal ezelőtti fölénye mindenesetre megcsonkult, mert bár a pole-ból ezúttal is Viñales rajtolt, korai bukásokkal kikerült a képből Valentino Rossi és a múlt heti győztes Franco Morbidelli. Mégis úgy tűnt, hogy a Rossi-iskola tovább menetel, hiszen Morbidellihez hasonlóan a Doktor saját versenyzőakadémiájának neveltje Francesco Bagnaia is, aki hamarosan utolérte és szoros csata után meg is előzte Viñalest az első helyért a Pramac Ducatival. Ezúttal viszont nem kaptunk újabb elsőbálozót, a 23 éves olasz hét körrel a vége előtt elesett az élről, így visszaszállt a vezetés Viñalesre, aki már nem is hibázott, behúzta szezonbeli első győzelmét. Mögötte fordulatos csata alakult ki Pol Espargaró, Joan Mir és Fabio Quartararo között – végül hiába lett a francia a harmadik, pályakiszélesítés miatt három másodperces büntetést kapott, és lecsúszott a dobogóról. Andrea Dovizioso ezúttal sem volt az élmezőny kihívója, csak a 8. lett a Ducatival, de hajszállal még mindig vezeti az elképesztően szorossá vált tabellát.

A Moto3 versenyét a két éve botrányos viselkedése miatt meghurcolt, de még mindig a mezőnyben lévő Romano Fenati nyerte meg, a Moto2-ben pedig egy gyors zápor miatt 10 körösre rövidített futamon Enea Bastianini győzött.

Az Emilia-romagnai Nagydíj végeredménye: 1. Maverick Viñales (spanyol, Yamaha) 41:55,846, 2. Joan Mir (spanyol, Suzuki) +2,4 másodperc hátrány, 3. Pol Espargaró (spanyol, KTM) +4,5, 4. Fabio Quartararo (francia, Petronas Yamaha) +6,4, 5. Miguel Oliveira (portugál, Tech3 KTM) +7,3 stb.

A világbajnokság állása: 1. Dovizioso 84 pont, 2. Quartararo 83, 3. Viñales 83, 4. Mir 80, 5. Morbidelli 64 stb.

WRC

Meglepetésbajnok a láthatáron

A Török Rali túlélte a járvány hatásait, így a Törökország délnyugati részén, Marmaris környékén kijelölt pályák fogadni tudták a hétfutamosra szűkült ralivilágbajnoki szezon ötödik állomását. A sziklás szakaszok pedig alaposan fel is forgatták a mezőnyt és a pontversenyt, hiszen hirtelen Elfyn Evans lépett elő a cím fő várományosává.

A váratlan eredmények sora már pénteken elkezdődött, amikor is a január óta sehol nem versenyző, de itt most a Hyundaijal visszatérő Sébastien Loeb zárta az első helyen a napot. Szombat reggel aztán műszaki hiba miatt kiesett a címvédő és az előző futamot megnyerő Ott Tänak, estére pedig Thierry Neuville épített ki félperces előnyt. Vasárnap azonban köves-sziklás szakaszok következtek, amelyek a nagyok közül szinte mindenkinek megkeserítették az életét: defekt miatt időt veszített Neuville, Loeb, Sébastien Ogier, Kalle Rovanperä és Esapekka Lappi is. Ogier ráadásul dobogós helyről volt kénytelen kiállni, amikor kigyulladt a technika a Toyota motorházteteje alatt. Aki megúszott mindenféle drámát, az a másik Toyotával Evans volt, aki így váratlanul, de kényelmes előnnyel végzett az első helyen Neuville és Loeb előtt, 17 pontos előnyével pedig kiváló helyzetbe került a végjátékra, amikor már csak két verseny van hátra.

A Török Rali végeredménye: 1. Elfyn Evans (brit, Toyota) 2:43:02,7, 2. Thierry Neuville (belga, Hyundai) +35,2 másodperc hátrány, 3. Sébastien Loeb (francia, Hyundai) +59,4, 4. Kalle Rovanperä (finn, Toyota) +2:35,9, 5. Gus Greensmith (brit, Ford) +4:08,3 stb.

A világbajnokság állása: 1. Evans 96 pont, 2. Ogier 79, 3. Tanak 70, 4. Rovanperä 70, 5. Neuville 65 stb.