2024. április 26., péntek

Kombinált modell a felsőoktatásban

A jövő héten benépesülnek a kampuszok – Meg kell oldani az online vizsgáztatás kérdését

Októberben kezdődik a tanítás a szerbiai felsőoktási intézményekben. Az egyetemi karok és a szakfőiskolák az új akadémiai évben a kombinált oktatási modell szerint fognak dolgozni, tehát az elméleti órákat online, a gyakorlatokat pedig élőben, a járványügyi intézkedések betartásával fogják megtartani. Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter kijelentette, hogy a minisztérium szakmai csapata már elkészítette a következő tanévre vonatkozó tervet, és már továbbították a válságstáb orvosainak. Hamarosan megszületik a döntés az egyetemi és a főiskolai oktatás végleges formájáról.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A felsőoktatási intézményekben hagyományosan október elején kezdődik a tanév. A Belgrádi Egyetem már közzétette, hogy karainak nagy részén október 1-jén kezdődik az oktatás, de vannak olyan intézmények, amelyekben öt nappal később.

– Az egyetem 31 kara készen áll a tanévkezdésre. Az előadásokat a lehetőségek szerint fogjuk megtartani. A legtöbb munka azokra az intézményekre vár, amelyekben nagyszámú gyakorlati órát tartanak, és ezekre sok hallgató jár. Ide sorolható az Orvostudományi, a Fogorvosi, az Elektrotechnikai és a Gépészeti Kar – nyilatkozta dr. Petar Bulat, a Belgrádi Egyetem rektorhelyettese.

– Mindannyian várjuk, hogy kezdődjenek az órák, mielőtt a járványhelyzet rosszabb lesz – tette hozzá dr. Petar Bulat.

Dr. Ivanka Popović rektor szerint a legnagyobb kihívás az Orvostudományi Karra vár, hiszen a gyakorlatok során a hallgatóknak közvetlen kapcsolatban kell lenniük a kórházakban fekvő betegekkel. Ebben a helyzetben ezt lesz a legnehezebb megoldani.

A Belgrádi Egyetem szenátusának nemrég megtartott ülésén egy útmutatót dolgoztak ki azzal kapcsolatban, hogy milyennek kell lennie az online oktatásnak. Eszerint ha az egyetemi és főiskolai tanárok elküldik a Power Point prezentációkat és az anyagokat, nem tekinthető online oktatásnak. Az előadóknak feladatokat kell adniuk a hallgatóknak, és ki is kell javítaniuk ezeket, valamint aktívan részt kell venniük a hallgatókkal való munkában.

ONLINE VIZSGÁZTATÁS?

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Dr. Predrag Kon epidemiológus, a válságstáb tagja kijelentette, hogy egyik vizsgán 110 egyetemista volt jelen, és azon a helyen a hallgatók valószínűleg megfertőzték egymást. A felsőoktatási törvény értelmében a vizsgákat kizárólag az egyetemi karok és szakfőiskolák épületében lehet megtartani.

– Úgy gondoljuk, hogy az online vizsgáztatás kérdését meg kell vitatni. A legtöbb esetben teljesen kivitelezhető ez a módszer. Másrészt a tömegesebb vizsgákon, az alapképzés első és második évfolyamának esetén ez lehetetlen küldetésnek tűnik – nyilatkozta korábban dr. Ivanka Popović.

ÚJABB ESÉLY AZ ÖRÖKÖS HALLGATÓKNAK

Az Oktatásügyi Minisztérium javaslata szerint a szerbiai felsőoktatási intézmények a koronavírus-járvány miatt még egy év haladékot adhatnak az „örökös hallgatóknak” a diplomálásra. Mint ismeretes, ide tartoznak azok a hallgatók, akik a bolognai rendszer bevezetése előtt iratkoztak be az egyetemi karok és főiskolák alapképzéseire. A minisztérium közleményében úgy fogalmaznak, hogy a karoknak nem kell megfizettetniük az iratkozás adminisztratív költségeit ezekkel a hallgatókkal. A minisztérium szeretné elérni, hogy azok a hallgatók, akik már megduplázták vagy megtriplázták a felsőoktatásban eltöltött éveiket, a 2020/2021-es iskolaévben is megőrizzék a státuszukat, és ne kelljen ismét beiratkozniuk a képzésre.