2024. április 26., péntek

Kortárstánc-fesztivál Újvidéken

Negyedik alkalommal szervezték meg Újvidéken a Tanz Platz elnevetésű kortárstánc fesztivált, ezúttal az Egység Művelődési Állomáson. A rendezvény elsődleges célja, hogy teret adjon a fiatal művészeknek és párbeszédet kezdeményezzen a hazai és külföldi táncosok között.

A Koreográfiai krízis kerekasztal-beszélgetés résztvevői megpróbálták újraértelmezni a táncfesztivál, az előadóművészet és a performance kereteit. Szó esett arról is, hogy hogyan lehet formálni a művészeten keresztül a testet és az elmét, valamint milyen hatással volt a járványhelyzet az előadóművészetre.

A fesztivált megnyitó panelbeszélgetést Marijana Cvetković, a belgrádi Művészeti Egyetem oktatója moderálta. Részt vett még Jelena Alempijević koreográfus, táncos Jovana Rakić koreográfus, Sonja Pregrad koreográfus, Antiseason Dimitrije Kokanov dramaturg és Marko Milić koreográfus és előadóművész is.

Az előadások nagy része videó formában tekinthető csak meg a járványügyi szabályozások miatt. A szerbiai előadók mellett az idén Franciaországból, Norvégiából és Csehországból is részt vettek vendégművészek.