2024. április 26., péntek

Öröm Tordára jönni

Tizenkettedszer rendezték meg a kukoricafesztivált – A rendezvényt Pásztor István nyitotta meg

Szombaton rendezték meg Tordán a Kukoricafesztivált, amelynek keretében az idén csak a kézi kukoricaszedő versenyt és a hagyományos ízek főzőversenyét tartották meg. A rendezvényt hivatalosan Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, a VMSZ elnöke nyitotta meg.

– Örömmel jövök ide mindig, mert jóformán nincsen senki, akivel több mint egy évtizedes barátságba ne lennék. És azért is jövök ide örömmel, mert itt mindig egy olyan hangulat uralkodik, ami felülemelkedik a mindennapok nehézségein. A bizakodásról, a kapaszkodásról, az előrehaladásról szól, és ez nemcsak a helybelieknek fontos, hanem nekünk is, akik vendégségbe jövünk ide. Fontos nekünk, mert feltöltődünk, mert erősebben megyünk innen el, mint amikor idejöttünk – mondta megnyitóbeszédében Pásztor István.

Dobai János, a helyi közösség elnöke hangsúlyozta, hogy minden nehézség ellenére a hagyományaikat nem adták fel a tordaiak, mert alig egy hét alatt döntöttek úgy, hogy megszervezik a kukoricafesztivált, ugyanis akkor derült ki, hogy a községi illetékesek ezt engedélyezik, természetesen a különféle rendelkezések betartásával.

Örömmel nyugtázta, hogy még ha kevesebb csapattal is, de bemutatták a versenyzők, hogy elődeink hogyan is takarították be a kukoricát, és ugyancsak megtarthatták a hagyományos ízek főzőversenyét, amelyre az idén 35 csapat jött el.

Hiányoztak a sorból a testvértelepülésekről érkező vendégek, akik minden évben megmérettettek a különféle versenyekben.

A zsűri tagjainak nem volt könnyű dolga a kukoricaföldön, mert a bemutató során zömében olyan emberek serénykedtek, akik mindannyian egykor aktívan részt vettek a kukoricaszedésben, de voltak köztük olyanok is, akik még ma is végzik a földeken a paraszti munkát. A főzőcskézők által nyújtott ízkavalkádot pedig csak élvezni tudták a zsűri tagjai, mert az egyedi módon elkészített finomságok között voltak régen elfeledett ételek is, mint például a rántott leves.