2024. április 26., péntek

Jó ütemben halad az építkezés

Pásztor István, a VMSZ elnöke megtekintette a magyarkanizsai birkózóakadémia munkálatait

Dolgozik a légkalapács, ömlik a beton, emelkednek a falak. Pásztor István, aVMSZ elnöke, Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester és Bálint Zoltán, a magyarkanizsai birkózóakadémia ügyvezetője társaságában ezt láthatta pénteken a helyszínen, ahol az érdeklődők megállapíthatták, az akadémia az ütemtervvel összhangban növekedik, a megvalósítás részleteit Valkay Zoltán építészmérnök, az akadémia megálmodója és Fehér Andrea, a kivitelező Yumol cég építkezésvezető mérnöke magyarázta el.

(Puskás Károly felvétele)

(Puskás Károly felvétele)

Ahhoz képest, hogy mintegy 40 nappal ezelőtt kezdődtek meg a kivitelezési munkálatok, látható, hogy nagy ütemben halad, most is mintegy 30 ember dolgozik itt. Rengeteg munkát már elvégeztek, de ezek egy része nem is látszik, csak hallatszik, hiszen több mint 600 cölöpöt kell leverni. A dolgok mostani állása szerint nem látok egyetlen olyan körülményt sem, amely megkérdőjelezhetné az eredeti szándék megvalósulását, amely nem más, minthogy 2021 őszén az akadémia elkezdje rendeltetésszerű működését. Ha minden a tervek szerint halad, az év végére már tető alá kerül az épület. Hihetetlenül fontos beruházásról van szó a térség és a vajdasági magyarok számára, valamint az itteni sport számára is, mert azt gondolom, hogy a tehetségeket felkutatva és gardírozva, folytatni tudjuk azt a hagyományt, amely minket a birkózáshoz köt, ez pedig ennek a térségnek, ennek a mi közösségünknek a legtrófeásabb sportága – mondta többek között Pásztor István.

Ahogy az előző időkben megvoltak a tehetségeink, szerintem most is megvannak, meg kell őket keresni, meg kell velük szerettetni a sportot, mert ez az épület ezt a célt szolgálja. Nagyon fontosnak tartom az épület mellett az akadémiai rendszer felépítését is, és ezzel kapcsolatban még nem vagyunk a folyamat kezdetén sem. Az épület egy dolog, de ugyanolyan fontos a sportpiramis felépítése” – folytatta Pásztor István, aki a más vajdasági városokban megálmodott sportakadémiák kérdésére is kitért: „A járvány tudatában mindez nagyobb körültekintést és odafigyelést feltételez. Mi most abban a fázisban vagyunk, hogy a palicsi evezősközpont tervét leszámítva az összes többi megvan, így az adai kézilabda-akadémia, a szabadkai jégkorongcsarnok és a zentai vízisport-központ terve is. Ezzel készülök Orbán Viktor magyar kormányfőhöz az elkövetkező egy-másfél hónapban, s azt remélem, hogy folyamatosan tudunk ezekkel a dolgokkal foglalkozni. Fontos lenne, hogy amit közösen végig gondoltunk és megálmodtunk, azt meg is tudjuk valósítani.”

Balról jobbra: Bálint Zoltán, Pásztor István, Fehér Andrea és Fejsztámer Róbert az építkezés helyszínén (Puskás Károly felvétele)

Balról jobbra: Bálint Zoltán, Pásztor István, Fehér Andrea és Fejsztámer Róbert az építkezés helyszínén (Puskás Károly felvétele)

Magyarkanizsa községnek szintén számos dolgot meg kell valósítania az akadémia és a sportközpont terén, s ezt Fejsztámer Róbert polgármester így látja: „A konkrét egyeztetések a jövő héten lesznek. Bízom benne, hogy a mérnökök megtalálják majd azt az együttműködési vonalat, amelyen keresztül párhuzamosan tudnak zajlani ezek a dolgok. Természetesen ez nagymértékben függ attól, hogyan halad az építkezés, és az azon kívüli munkálatokat, a járdát, a föld alatti infrastruktúrát hogyan lehet elkezdeni. Nagyon bizakodó vagyok, mert ha ilyen ütemben halad az akadémia, akkor jövő tavaszra, az eredetileg megbeszélt időben el tudjuk kezdeni a külső infrastruktúra építését is, s itt nemcsak a birkózók új központjáról beszélünk, hanem egy nyolchektáros rekreációs és idegenforgalmi területről, amelyet ugyanez az infrastruktúra szolgálna.”

Az akadémiát és az építkezés minden apró részletét Bálint Zoltán ügyvezető ismeri a legjobban: „Most »jó passzban vagyunk«, mert voltak olyan napok, amikor csak kilenc cölöpöt tudtunk leverni, csütörtökön viszont huszonhármat. Az ütemterv nincs veszélyben. Habár még nagyon az elején vagyunk, igyekszünk feszesen tartani a kapcsolatokat a kivitelezőkkel. Minden héten technikai ülést tartunk, próbálunk előretekinteni, így már az asztalosmunkák is napirendre kerültek. Most ránk tekintett a Jóisten, de azért lesznek esős napok is, ám a tervünk az, hogy a Péterrévén már készülő tetőszerkezet vaskonstrukciója télig elkészüljön és felkerüljön, hogy a belső munkálatokat is el lehessen kezdeni. Messze van a jövő augusztus, ugyanakkor közel is. Itt vannak a mérnökök, s próbáljuk kézben tartani az egészet.”