2024. április 26., péntek

Találj elhagyott szemet!

Gépbemutatót tartott Temerin határában a Kite Kft. – A John Deere újításaira több mint ötven vajdasági termelő volt kíváncsi
A bemutatót a Szilák család földjén tartották meg, Temerin határában (Tóth D. Lívia felvétele)

A bemutatót a Szilák család földjén tartották meg, Temerin határában (Tóth D. Lívia felvétele)

A Vajdaság szinte minden szegletéből érkező mezőgazdasági termelők többsége a John Deere márka S típusú aratógépei felől érdeklődött a temerini határban megtartott pénteki gépbemutatón. A Kombájn Kamp elnevezésű rendezvény szervezői is ezekre a munkagépekre fektetették a hangsúlyt, hisz a gyártók számos technikai újítást építettek a csodamasinákba. 
– Jelenleg az S sorozathoz tartoznak a szerbiai piac legnagyobb típusú kombájnjai – ismertette a gépóriásokat Ivan Sokoli, a Kite Kft. szerbiai kirendeltségének gépforgalmazója – Kizárólag rotoros cséplőrendszerrel rendelkeznek: az elődeikkel ellentétben nem kiverik a magot a levágott masszából, hanem préselik. Ily módon sokkal kíméletesebbek a terméssel, szemtörés egyáltalán nem következik be aratáskor, és hatalmas kapacitással képesek dolgozni. Normális körülmények között, de átlag feletti hozam esetén is 50 hektárt képesek learatni egy nap alatt, és mindezt minimális magszórással. A John Deere közkedvelt reklámakciója is arról szól, hogy ha valaki be tudja bizonyítani, hogy egy százalék felett van az S sorozat gépei által elhagyott termés mennyisége, akkor azt a cég megjutalmazza.

A gépbemutatón is arra biztatták a szervezők a jelenlevőket, hogy az S-770-es aratógép után haladva próbáljanak elhagyott szójamagvakat találni. Akadt ugyan olyan szemfüles termelő, aki 1-2 szál magvas szójával tért vissza a sétából, ám a nedves körülmények között is kiválóan működő, új típusú rotoros kombájn erejét és precizitását kevesen vitatták.

A következő idényre ajánlott mezőgépek közül bemutatták a klasszikus W sorozatot is, amely a hagyományos, egydobos szalmarázós kombájnok közé tartozik. Berobbant a T sorozat egyik mintapéldánya is, amellyel a duplarotoros cséplőrendszerű gépek működését prezentálták, de ismertették a 6M sorozat traktoraihoz fűződő újításokat is.

Jelenleg az S sorozathoz tartozó kombájnok a legnagyobbak a szerbiai piacon (Tóth D. Lívia felvétele)

Jelenleg az S sorozathoz tartozó kombájnok a legnagyobbak a szerbiai piacon (Tóth D. Lívia felvétele)

Több mint 50 vajdasági termelő volt kíváncsi a John Deere újításaira (Tóth D. Lívia felvétele)

Több mint 50 vajdasági termelő volt kíváncsi a John Deere újításaira (Tóth D. Lívia felvétele)

Nagyon sok termelőt a gépekhez igényelhető navigációs rendszer bemutatása érdekelte a leginkább. Az ehhez fűződő fejlesztések ugyanis immár nemcsak a precíziós ültetést és betakarítást biztosítják a mezőgazdászoknak, hanem adatokat is gyűjtenek a termény kezelésének módjáról és a kapott minőségről is. A begyűjtött információk megosztásával pedig olyan adatbázishoz férhetnek hozzá a termelők, ami által pontosan megismerhetik a térség termelési lehetőségeit, de az adatok irányt mutatnak az egyes munkálatok elvégzéséhez is. Nem mellékes az sem, hogy a navigációs rendszer segítségével a gyártó és a forgalmazó is pontos információkhoz jut a gép állapotáról. Magyarán: a meghibásodásról szinte előbb értesül a felhatalmazott szerviz, mint a csodamasina tulajdonosa.

A John Deere gépek minőségét és kitartóságát már évek óta felismerték a temerini Zsúnyi–Szilák Földműves-szövetkezet szakemberei is, így szívesen támogatják a bemutatók megrendezését – mondta Szilák Csaba társtulajdonos, akinek a szójaföldjén tegnap berobbantak a gépóriások. 
– Nagyon hasznos, amikor a termelő munkában láthatja azt a gépet, amelyet egyébként csak az eladók méltatásából ismerhetne meg. Ilyenkor mindenki meg tudja nézni, hogy egy adott parcellán, bizonyos megmunkálás során hogyan teljesít az a gépezet, amelyre szemet vetett. A John Deere aratógépeit egyébként mi 2010 óta használjuk. A szövetkezet tulajdonában jelenleg két Claas Lexion kombájn van, de további aratógép beszerzésén is gondolkodunk. Az évek alatt ugyanis megbizonyosodtunk arról, hogy valóban olyan gépekről van szó, amelyek segítségével megőrizhető a termény minősége.

Sokan próbáltak elhagyott magvakat találni az S–770-es után (Tóth D. Lívia felvétele)

Sokan próbáltak elhagyott magvakat találni az S–770-es után (Tóth D. Lívia felvétele)

A hosszú életű, minőségi gépek iránt az utóbbi időben nőtt meg az érdeklődés területeinken – hangsúlyozták a Kite Kft. munkatársai. A 48 éves, magyaroszági székhelyű forgalmazó ugyanis 2017-ben alapította meg a szerbiai kirendeltségét, és a kezdetekben átlagosan 10 kombájnt értékesített Vajdaságban. Mára azonban számos olyan támogatási és banki lehetőség áll a termelők rendelkezésére, amelyek kihasználásával újítani tudnak – emelte ki Ivan Sokoli.
– A klímaváltozás következtében térségünkben is egyre nagyobb teret hódít a precíziós mezőgazdaság. A szeszélyes időjárás miatt a termelők kénytelenek növelni a kapacitást, de a minőségi terménybetakarításra is nagy hangsúlyt kell fektetniük ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak – hangsúlyozta a gépforgalmazó, akitől a csodamasinák ára felől is érdeklődtünk – A bemutatott John Deere kombájnok általános forgalmi adó nélküli ára jelenleg 200 és 250 ezer euró között mozog, a W sorozathoz tartozó kisebb gépekhez viszont 130–150 ezer euróért is hozzájuthatnak a termelők, s mindezt akár 10 éves lefizetésre is igényelhetik – tette hozzá a topolyai forgalmazó.

A Kite Kft. észak-bácskai kirendeltségének munkatársa kiemelte, hogy a szerbiai kirendeltség szervizt is működtet Topolyán. Céljuk, hogy a jövőben mind nagyobb területet fedjenek le Vajdaság területén, és minden 30-40 kilométeres körzetben legyen olyan képviseletük, amely a John Deere gépek javítására szakosodik.