2024. április 26., péntek

Készül az új olvasóterem

Pásztor István, Stevan Bakić és Pásztor Bálint látogatása a szabadkai Városi Könyvtárban
Egy hónap múlva fogadja az olvasókat az új létesítmény (Gergely Árpád felvétele)

Egy hónap múlva fogadja az olvasókat az új létesítmény (Gergely Árpád felvétele)

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Stevan Bakić, Szabadka polgármestere és dr. Pásztor Bálint, a szabadkai képviselő-testület elnöke pénteken megtekintette a szabadkai Városi Könyvtár új olvasótermének építési munkálatait. A politikusokat Dragan Rokvić, a könyvtár igazgatója vezette körbe a helyszínen, miközben ismertette az intézmény történetét, munkáját és a jövőre vonatkozó terveit.

Rokvić a körút során elmondta, hogy a Városi Könyvtár idén ünnepli alapításának 130. évfordulóját, és ezzel Szabadka legrégebbi kulturális intézménye. A könyvtár 1954-ben költözött abba az épületbe, ahol ma is fogadja olvasóit. Az igazgató hozzátette, a Raichle Ferenc által tervezett épület több felújításon is átesett már, de olyan méretű beruházásra, mint amilyen jelenleg zajlik, eddig még nem volt példa. Köszönetet mondott a Magyar Nemzeti Tanácsnak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, hogy hosszú évek óta segíti az intézmény fejlesztését. Elmondta, hogy az olvasóterem kiépítése csak egy állomása a könyvtárban zajló fejlesztéseknek. 2012-ben új és modern szkennert kaptak a tartományi kormánytól, majd új liftet építtettek ki, később pedig klímaberendezést szereltettek fel. A most épülő olvasóteremről elmondta, hogy a területe 300 négyzetméter lesz, a hozzá kapcsolódó helyiségekkel együtt pedig 400 négyzetméter.

Pásztor István, Stevan Bakić és dr. Pásztor Bálint az épülő olvasóteremben (Gergely Árpád felvétele)

Pásztor István, Stevan Bakić és dr. Pásztor Bálint az épülő olvasóteremben (Gergely Árpád felvétele)

– Az új olvasótermünk egy multifunkcionális és multimédiás olvasóterem lesz, átriummal, amely minden igénynek megfelel majd, ami egy modern könyvtártól elvárható. Ez egyben azt is jelenti, hogy az intézményünkben komoly digitalizációs munka kezdődött meg annak érdekében, hogy a könyvtári anyagokat digitális formában is át tudjuk majd nyújtani olvasóinknak. Fontos hozzátenni, hogy a szabadkai Városi Könyvtár az egyetlen a 141 szerbiai könyvtár közül, amely mindennapi munkája során három hivatalos nyelvet használ: a szerb, a magyar és a horvát nyelvet. Emellett az amerikai kuckó jóvoltából, amelyet az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége támogat, mondhatjuk úgy, hogy jelen van az angol nyelv is – magyarázta Dragan Rokvić.

A vendégek megtekintették a jelenleg épülő többszintes olvasóterem belsejét. Pásztor István a sajtó képviselőihez szólva elmondta, hogy a polgármesterrel és a képviselő-testület elnökével történt közös látogatása azt demonstrálja, hogy az elkövetkező időszakban közösen kívánnak munkálkodni, és együtt kívánják fejleszteni Szabadkát.

– Nem a lakosok nagy száma tesz egy települést várossá, hanem az intézmények. A szabadkai Városi Könyvtár egy kiemelten fontos intézmény, nemcsak Szabadka területén, hanem sokkal tágabb értelemben is. Mindannyiunk érdeke, hogy amit elődeinktől örököltünk, azt erősítsük. Ezért is jelentős ez a beruházás, amelynek összértéke 600 ezer euró. Ennek a befektetésnek köszönhetően a könyvtár kapacitása jelentősen megnő, és megfelel majd a 21. század igényeinek – mondta többek között Pásztor István.

Stevan Bakić a könyvtár értékmegőrző szerepét méltatta:

– Ebben a megpróbáltatásokkal teli 2020-as évben a könyvtár egy nagy jubileumot ünnepel. Ha figyelembe vesszük, hogy az intézmény ápolja az 1862-es szabadkai szerb olvasókör hagyományait, hogy itt őrzik az egyik legrégebbi szerb könyvet, Božidar Vuković 1538-as kiadású Ünnepek szertartásai című könyvét, képet kapunk arról, mit is jelent ez az intézmény a szerb kultúra számára. Emellett ápolja a magyar, a horvát és a bunyevác nemzeti identitást is – emelte ki Stevan Bakić.

A látogatás végén Dragan Rokvić reményét fejezte ki, hogy körülbelül egy hónap múlva ismét találkozhat a jeles vendégekkel az olvasóterem megnyitóján. Hozzátette, hogy a 130. évforduló alkalmából az intézmény egy monográfiát is megjelentet, amely a könyvtár történetét mutatja be.