2024. április 27., szombat
MAGYARKANIZSAI KÖZSÉGI KÉPVISELŐ-TESTÜLET

Kétnapos ülés

Olyan sok napirendi pont megvitatását irányozták elő a magyarkanizsai községi képviselő-testület tagjai, hogy jobbnak látták azokat két napon át tárgyalni.

Lackó Róbert, a testület elnöke és Dencs Valéria, a testület alelnöke (Puskás Károly felvétele)

Lackó Róbert, a testület elnöke és Dencs Valéria, a testület alelnöke (Puskás Károly felvétele)

Csütörtökön tizenkilencet tűztek napirendre, amely ülés az első olyan volt az alakuló után, ahol fontos kérdéseket boncolgattak. Először is négy képviselő-testületi tag mandátumát hitelesítették. Ezt követően szó esett a 2019. évi községi költségvetés zárszámadásáról, majd a független könyvvizsgáló jelentésének elfogadását is napirendre tűzték. Pakai Tamás, a magyarkanizsai önkormányzat pénzügyi és költségvetési főosztályának vezetője arról számolt be felszólalásában, hogy a bevételekből összesen 996 millió dinár származott, a kiadásokra pedig 974 millió dinárt kellett szánni, így 22 millió dináros többlettel zárták a tavalyi évet. A beruházásokra szánt összeg mintegy 176 millió dinárt tett ki.

Az ülésen kivétel nélkül minden napirendi pontot elfogadtak, egyebek között a község szerveibe választott és kijelölt személyek munkabérének elszámolásához és kifizetéséhez alapul szolgáló bérszorzókról szóló rendelet módosítását, valamint a községi képviselő-testületi és munkatestületi tagok díjazásáról szóló rendelet módosítását is, aminek eredményeképpen spórolhatnak is. Szó esett a Magyarkanizsa községben lévő mezőgazdasági terület védelmének, rendezésének és használatának 2020. évi programjáról is, amely az állami földek bérbeadásáról szóló rendelkezéseket is magukban foglalják.

Két, a község tulajdonában lévő ingatlan használati jogának megvonásáról is döntöttek, amelyek közül az egyik Martonoson, a másik pedig Oromhegyesen található. A támogatandó egyesületek közérdekű programjainak megvalósítására szánt eszközök elosztásának módjáról és eljárásáról is beszéltek, sőt el is fogadták a rendeletjavaslatot, amelynek értelmében ezentúl négytagú bizottság fogja megvizsgálni a benyújtott pályázatokat, amire harminc napjuk lesz, ezt követően három napig lehet beletekinteni, majd nyolc napon belül kifogással élni, ha arra szükség mutatkozik, és a bizottság tagjai folyamvizsgálati látogatást is tehetnek, amennyiben ennek szükségét látják. A magyarkanizsai ülés pénteken folytatódik, ahol további több mint ötven napirendi pontot tárgyalnak majd meg.