2024. április 26., péntek

Feljelentették, mert zongorázott

A lakótársat az elismert ifjú művész gyakorlása zavarja

Vladimir Aćimović, a Belgrádi Zeneművészeti Kar és a grazi Konzervatórium hallgatója, az egyik legjobb ifjú hazai zongoraművész soha nem hitte volna, hogy a zene iránti szeretetéért és elhivatottságáért egyszer majd bíróság előtt kell felelnie.

Márpedig ez történt vele. A tömbházban ugyanis, ahol lakik, egyik szomszédja szerint gyakorlásával csendháborítást követett el, s ezért feljelentette őt a niši szabálysértési bíróságon. 

A fiatal zeneművész szerint először 14 évesen szembesült ezzel a gonddal, és a szomszédja már több tucatszor feljelentette őt a belügyi szerveknél és a kommunális rendőrségnél, s az egész most teljesedett ki azzal, hogy a közrendről szóló törvény megsértésével került a szabálysértési bíró elé. Aćimović szerint ő mindig is tiszteletben tartotta és betartotta az épület házirendjét, és sohasem gyakorolt a pihenésre előirányzott időszakban. Csakis délelőtt zongorázik, amikor a szomszédai a munkahelyükön vannak, ezenkívül pedig egy vadonatúj hangszert is vásárolt, amin fülhallgatóval is lehet játszani. A szomszédnak ez sem volt elegendő, továbbra is feljelentgette őt. A fiatal zongoraművész szerint ezt az egyet leszámítva a többi szomszédnak semmi baja nincs azzal, hogy a saját lakásában gyakorol.

– Számomra ez nem kikapcsolódás, hanem hivatás. Ha megtiltanák, hogy gyakoroljak, a továbbtanulási lehetőségemet és a megélhetésemet vennék el. Az a gond, hogy az iskolákban és az egyetemi karokon nincs elegendő hely a gyakorláshoz, így kizárólag itthon tehetem ezt – jegyezte meg Aćimović, aki elmondta azt is, hogy folyamatban van a bírósági eljárás, egy tárgyalást már meg is tartottak, amelyen kihallgatták őt, a következő tárgyaláson pedig a szemtanúkat is meghallgatják.

A zongoraművész az ellene folyó eljárásról tájékoztatta Aleksandar Vučićot, Szerbia köztársasági elnökét és a szerb művelődési, valamint oktatási minisztérium illetékeseit is. A nekik küldött levél mellé az önéletrajzát is mellékelte, amelyben megemlíti, hogy a tavalyi Art Link Alapítvány nyertese, amit a legtehetségesebb szerbiai művésznek ítélnek oda minden évben, de egyben az oktatási minisztérium ifjú tehetségeseket támogató alapítványának is az ösztöndíjasa. Az életrajzában kiemelte, hogy hazai és külföldi versenyeken is számos rangos elismeréssel díjazták fellépését, s hogy Szerbiát képviselte a Kremlben megrendezett nemzetközi fesztiválon is, ahol Oroszország elnöki zenekarával lépett fel.

A szemtanúk meghallgatását követően lemérik a lakásában a zongora hangjának az erősségét, s ezt követően születik meg a bírósági ítélet, amikor vagy felmentik a vád alól, vagy pedig 5000- től 30 ezer dinárig terjedő pénzbüntetésre ítélhetik.