2024. április 26., péntek

Vučićot RTS-igazgatónak jelölték

A Pokret za preokret az államfő nevében nyújtotta be a pályázatot

A Fordulatért Mozgalom (Pokret za preokret) Aleksandar Vučić nevében nyújtott be pályázatot az RTS (Szerbiai Rádió és Televízió) vezérigazgatói posztjára. Mint ahogy azt a kreatív csapat kiemelte, a közmédia által meghirdetett pályázatra az államfő életrajzát a lehető legkedvezőbb módon állították össze.

– Abból indultunk ki, hogy már most is irányítja az RTS-t és a szerbiai közszolgálati média informatív műsorát ő szerkeszti. Hiszen pontos programidő nélkül gyakran saját műsort vezet, amelyben műsorvezetői szerepet tölt be, olykor pedig helyszíni riporterként kapcsolódik be a műsorba – áll a Beta hírügynökség által közzétett közleményben.

A Pokret za preokret közleményben rámutat, a közmédia híradója túlnyomórészt Vučić életének dilemmáiról és félelmeiről szól, míg a sajtótájékoztatóit a televízió teljes egészében közvetíti, vagyis ahogy fogalmaztak, „még Dragan Bujošević (jelenlegi igazgató – szerz. megjegy.) sem nőtt annyira össze az RTS-szel.”

Az RTS vezérigazgatójának mandátuma lejárt és miután elérte a nyugdíjkorhatárt, ő már nem pályázik még egyszer erre a posztra, feladatkörét azonban a következő igazgató kinevezéséig tölti be. A közszolgálati média vezérigazgatói posztjára a pályázatot augusztus közepén írták ki. A hírügynökség rámutatott, a szerb ellenzéki médiában a napokban az a hír jelent meg, hogy az RTS igazgatóbizottságához érkezett egy értesítés, miszerint Vučić eleget tesz minden feltételnek, hogy irányítsa a szerbiai közszolgálati televíziót. A Pokret za preokret mozgalomban megerősítették, hogy segítettek a pályázat megírásában az államfőnek.

A szatirikus hangvételű önéletrajzban feltüntették, hogy Aleksandar Vučić médiaszakértő, ugyanis Bosznia-Hercegovinában a kilencvenes években a háború idején a Kanal S rádióállomást ő vezette, Mirko Marjanović kormányában ő volt a tájékoztatási miniszter, amikor azokat az újságírókat, akik Slobodan Milošević és Vojislav Šešelj politikájával ellentétesen írtak, drákói büntetést róttak ki. Ez alatt az idő alatt számos médiaházat sikerült bezáratnia. Tevékenysége során a külföldi médiumokat kémeknek kiáltotta ki, megszüntette az egykori B92 Televíziót és a polgárok pénzén felvásárolta az összes országos frekvenciával rendelkező televíziót.

Az önéletrajz motivációs részében pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a televízió vezérigazgatói székére úgy sem találnak megfelelőbb embert, és ha már úgy is ő szerkeszti a műsorokat, miért ne formalizálnák ezt a pozíciót.

– Látják, a parlamentben sincs ellenzék, a közmédiának is ennek a helyzetnek kell megfelelnie – áll a mozgalom által megírt pályázatban.