2024. április 26., péntek
EURÓPA-LIGA

Vírusban a remény?

Az egykori Steauát fogadja Zentán a TSC

Ma 21 órától a szurkolók a tévéképernyőkön keresztül követhetik a topolyai TSC csatáját Zentán a román FCSB (egykori Steaua) ellen az Európa-liga-selejtező 2. körében. A szerb Szuperligában jelenleg 12. helyen álló együttes idén új kihívásokat tapasztal meg. Szabó Zoltán legénységének több fronton kell helytállnia, s bár a moldovai Petrocub ellen magabiztos, 2:0-s sikert könyvelhettek el a kék-fehérek az El-selejtező nyitányán, a bajnokságban sorozatban három vereséget szenvedtek el a fiúk. Aggodalomra egyelőre nincs ok, hiszen a szezon még rendkívül hosszú, ugyanakkor elgondolkodtató, hogy a topolyaiaknál a keret mélysége talán nem elegendő arra, hogy két, adott esetben három sorozatban (bajnokság, kupa, El) versenyezzen a TSC.

Tomanovićéknak a sorsolással sem volt szerencséjük: a moldovai kirándulás után egy nap pihenővel már a Crvena zvezdához utazott a csapat (0:5), a címvédő elleni párharcot követően pedig a szintén minőségi gárdával rendelkező niši Radničkivel nézett farkasszemet a vajdasági együttes (1:3). A hét mérkőzésen szerzett 8 pont (2 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség) joggal állítja a középmezőnybe a TSC-t, de az FCSB elleni találkozó akár sorsfordító is lehet. Hogy miért? Nos, úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány a szerbiai csapat segítségére siethet: két nappal a mérkőzés előtt ugyanis hét pozitív koronavírustesztet találtak az FCSB klubjánál. A románoknál a technikai stáb csaknem valamennyi tagja, illetve az alapembernek számító középhátvéd, Andrei Miron nem utazhat Zentára. Nem lesz továbbá a helyszínen Anton Petrea vezetőedző, a csapat két erőnléti edzője, kineziológusa, videoelemzője és menedzsere sem. Az FCSB hivatalos honlapján azt közölte, hogy a fertőzöttek egyikének sincsenek tünetei, de a szabályoknak megfelelően elkülönítették őket. Tény, hogy nem a szakmai stáb tagjai futballoznak a pályán, de az egységet megbonthatja a hirtelen közjáték.

Az FCSB tavaly az 5. helyen végzett a román élvonalban, de a kupát megnyerte a bukaresti gárda, így indulhatott az európai kupaporondon. A nagy múltú klub keretének összértéke csaknem 30 millió euró, a több válogatott játékossal rendelkező alakulat legértékesebb labdarúgójának pedig a balszélső Florinel Coman számít a maga 5,5 millió eurós piaci értékével. A románok az 1. selejtezőfordulóban az örmény Shirakot 3:0-ra győzték le.

A meccset megelőző sajtótájékoztatón Szabó Zoltán vezetőedző elmondta, hogy az ellenfél évek óta ott van a legjobbak között a román élvonalban, s bár a legutóbbi mérkőzésükön kikaptak, jól rajtoltak. „Zentán egészen a közelmúltig verhetetlenek voltunk, de mostanában nem tudtuk hozni az elvárt szintet, ami kicsit aggaszt. Bízom a fiúkban, agresszívan kell játszanunk, ki kell használnunk a lehetőségeinket” – zárta Szabó.

Đuro Zec pár mondatban higgadtan értékelte az FCSB gárdáját, kiemelve, hogy egy igazán minőségi csapat látogat Zentára. „Kielemeztük őket, ismerjük az erősségeiket és a gyengeségeiket. Minimalizálnunk kell a hibáinkat, és mindent bele kell adnunk. Különösen figyelnünk kell a szélsőikre, nem szabad teret adni nekik, mert nagyon veszélyesek” – nyilatkozta Zec.

Pályán a Partizan és a magyarok is

A vajdasági futballszeretők valószínűleg a TSC összecsapását várják a legjobban, de a belgrádi Partizan is pályára lép. A fekete-fehérek 19 órától a moldovai Sfîntullal mérik össze erejüket. A magyar csapatok is jó eséllyel vágnak neki a 2. selejtezőkörnek: a Fehérvár a máltai Hibernianshoz látogat, a kispesti Honvéd pedig a svéd Malmőt fogadja.