2021. március 1., hétfő
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS

Cékla, a téli vitaminbomba

A cékla, különösen a közelgő télen, egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk lehet. A jellegzetes színű, a répafélék családjába tartozó növény Dél- és Közép-Európában őshonos, de ma már jóformán mindenütt a világon megtalálható. Főleg gyökeréért termesztik, de a növény egyéb részei is jól hasznosíthatók akár táplálékként, akár gyógyhatása miatt.

Szerteágazó gyógyhatás

A cékla szerteágazó gyógyhatását a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Mindenekelőtt sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, ezenkívül gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban. A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzőnek ismeri, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növények vastartalma. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket.

Cékla (wellandfit.hu)
Cékla (wellandfit.hu)

Nem véletlen tehát, ha a sárgarépa után a céklarépa a legkedveltebb gyógyító növény a zöldségek között. Gyakran szerepel más zöldséglével, így a sárgarépáéval vagy az uborkáéval együtt. A céklalé sárgarépalével keverve például kitűnő májtisztító, főként a májban felhalmozódó zsír lebontását segíti elő, ám ajánlatos különösen eleinte több sárgarépát, mint céklát fogyasztani, mert a gyors reakció a májban szédülést, hányingert okozhat. A túlzott alkoholfogyasztás negatív hatásait is segíthet ellensúlyozni a céklalé rendszeres fogyasztása.

A kioldott vagy a fel nem szívódott nyomelemeket, vitaminokat, ásványokat pótolni kell a szervezetben, amihez a legjobb, ha ásványokkal teli zöldséglét fogyaszt a beteg, így például sárgarépalevet céklával keverve, paradicsomlét stb. A céklában rejlő cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek. A céklát várandós anyák is bátran fogyaszthatják, hiszen a leve folsavat tartalmaz, aminek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos.

Javítja a közérzetet is

Jó tudni, hogy a céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát. Céklalével ezenkívül tisztítókúrát is tarthatunk, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulni fog, savtúltermelésből származó gyomorpanaszaink pedig megszűnnek. Mivel fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorbélcsatornában, csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kialakulásának kockázatát, meggyorsítja a mérgek és a salakanyagok eltávolítását. Enyhe hashajtó hatása révén székrekedésben és aranyérben szenvedőknek ajánlható.

1961-ben dr. Ferenczi Sándor különböző állatkísérletek során felfedezte, hogy a cékla vörös festékanyaga, a betain tumorellenes hatású. Az állatokon végzett teszteket követő humán kísérletekben, a kemoterápián átesett páciensek – ami a kezelések hatására romlik – jelentős javulást mutatott néhány hetes kúra után.

Hogyan, mennyit?

A legjobb, ha a cékla levét gyümölcscentrifugával választjuk el a rostos résztől. Ebből a folyadékból betegség esetén naponta háromszor fél borospohárral ajánlatos fogyasztani, megelőzésre pedig kétszer, háromszor hetente. Minden alkalommal hígítsuk vízzel, sárgarépalével vagy uborkalével.

Magas vérnyomás ellen

Tíz higanymilliméterrel csökkenti a vérnyomást egy pohárnyi (2,5 dl) céklalé – erre az eredményre jutottak brit orvosok. Az adatok szerint a zöldség leve órákra lejjebb viszi a vérnyomást, sőt másnap is érezhető a hatása. Mindez a benne lévő nitrátnak köszönhető.