Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

Továbbra is ápolják a szántási hagyományokat

P. L.

2020. szeptember 16., 20:54

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Érkeznek a versenyzők

Érkeznek a versenyzők

A szervezők

A szervezők

Harminc traktor volt az idei versenyen

Harminc traktor volt az idei versenyen

Radivoj Debeljački

Radivoj Debeljački

A XXI. Szenttamási Barázda szántóverseny szervezői a járványra való tekintettel az idén úgy döntöttek, hogy a nagy népszerűségnek örvendő rendezvény ezúttal nem verseny, hanem hagyományápoló jellegű volt. Egyetlen versenyzőnek sem küldtek meghívót, hiszen az elmúlt két évtizedben már mindenki megismerhette a benevezési feltételeket és a különböző kategóriákat. Ennek értelmében a Szenttamási Általános Földműves Szövetkezet parcelláján szeptember 5-én mintegy 30 traktor jelent meg, és egyszerre engedte földbe az ekét, amely már magában gyönyörű látvány volt.
Az egy-, kettő- és többvasú ekékkel, váltvaforgatókkal felszerelt traktoristák között ezúttal is jelen voltak az eddigi versenyek legjobbjai, volán mögé ült a legidősebb és a legfiatalabb versenyző, valamint több női versenyző is jelentkezett. Mindenki jelen volt, aki szereti mezőgazdasági munkát, és szívügyének tekinti a szép hagyomány fennmaradását és továbbadását.
A Szabadkai út és az úgynevezett Keresztút kereszteződésénél lévő búzatarlón már kora reggel gyülekeztek a traktorok. Volt közöttük régi, klasszikus kismunkagép, de olyan korszerű óriásmasina is, amely szinte játszva fordította meg a 8 és a 10 vasú váltvaforgató ekét. A szervezők minden versenyző számára biztosítottak arcmaszkot és fertőtlenítőszert, a traktorokat pedig nagyságrendben sorakoztatták fel. A legelső a legkisebb, míg az utolsó a legnagyobb volt. A szántást a minden versenyen résztvevő legidősebb traktorista, Lazar Antić kezdte, kis IMT traktorjával, pár másodperccel később pedig a többiek is nekilendültek. Mindannyian egyszerre és egyetlen parcellán szántottak, odafigyelve egymásra és a barázdára is. A parcella végén mindannyian megfordultak, és ugyanolyan sorrendben szántottak visszafelé. Az idén nem volt közönség és szurkolótábor sem, ennek ellenére az összes résztvevő nagyon szép munkát végzett.
Miközben a traktorok szántottak Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere elmondta, hogy a Szenttamási Barázda a község egyik legfontosabb, legtömegesebb és egyúttal legszebb rendezvénye, az elmúlt hónapok körülményetől is eltekintve megőrizte hagyományos jellegét.
− A Szenttamási Barázda a község egyik legfontosabb rendezvénye, büszkék vagyunk rá, annak ellenére is, hogy az idén csak szimbolikusan szerveztük meg. Világos üzenetet fogalmaztunk meg ezáltal: a szántási hagyomány tovább él. A korábbi szervezőktől örökségül kapott rendezvényt ápoljuk és továbbvisszük. Az ökormányzat részéről szervezett rendezvények közül a Szenttamási Barázda kiemelt jelentőségű, és bízom benne, hogy hamarosan ismét sikerül a múlt évihez hasonló szép és nagy versenyt szervezni. Ma nem voltak győztesek, mivel a versenyjelleg elmaradt, ennek ellenére köszönet mindenkinek, aki eljött, és hozzájárult ahhoz, hogy a szántóverseny továbbra is az egyik legjelentősebb hagyományápoló rendezvény maradjon. Köszönet a helyi közösségnek és minden önkéntesnek, akik bármilyen módon hozzájárultak a mai felvonulás és szántás megszervezéséhez – mondta a szenttamási polgármester.
A Szenttamási Barázda főkoordinátora ezúttal is Ninoslav Jokanović, a helyi közösség tanácsának elnöke volt. A sajtó képviselőinek elmondta, egy olyan rendezvényről beszélhetünk, ahol a látogatók és maguk a résztvevők is megismerheti vidékünket, az helyi szokásokat, szántási módokat.
− A mai rendezvénynek nem volt ugyan versenyjellege, de volt egy fontos üzenete. Azért szerveztük meg, hogy megköszönjük az egészségügyi dolgozóknak, a katonaságnak és minden önkéntesnek a járvány leküzdéséért tett eddigi erőfeszítéseket. Mindannyiuknak azt üzenjük, hogy mellettük állunk, számíthatnak ránk, mezőgazdasági termelőkre is – üzente Jokanović. Majd hozzátette, már most biztos abban, hogy jövőre és azután is lesz szántóverseny Szenttamáson, mivel a hagyományokat ápolni kell.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége