2024. április 26., péntek

Csak a jogilag rendezett vagyon a jó közvagyon

A zentai városháza dísztermében rendezték meg az Exchange 5 elnevezésű európai uniós program keretében a Szabadka és Zenta által közösen megvalósított Csak a jogilag rendezett vagyon a jó közvagyon elnevezésű projektum zárókonferenciáját, amelyet a két község a 2014-es évre tervezett IPA-programra előirányzott pénzből, az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztériummal, illetve a Városok és Községek Állandó Konferenciájával mint végrehajtó partnerrel együttműködve vitt véghez.

Czegledi Rudolf (Herédi Krisztián felvétele)

Czegledi Rudolf (Herédi Krisztián felvétele)

Az Exchange 5 program hivatalosan 2019. január 22-én kezdődött, az 1. komponens támogatásának keretében 18 projektet valósítanak meg 3,5 millió euró összértékben, ezt az összeget a 48 helyi önkormányzat közvagyonkezelésének fejlesztésére fordítják.

A másfél-két évvel ezelőtt indult projektumot elsősorban azért indította el a két község, mert mindkettő felismerte, hogy a kataszterben szereplő állapotok sokszor nem felelnek meg a valóságnak, ami mindkét önkormányzatnak óriási nehézségeket okoz – nyilatkozta napilapunknak Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, aki elmondta, hogy a projekt elsődleges célkitűzése az volt, hogy miután feltérképezték a Szabadka és Zenta tulajdonában lévő legfontosabb épületeket, kezdetét vegye a szükséges dokumentumok kidolgozása és beszerzése. A polgármester elmondta, hogy ezek nemcsak épületek, hanem utak és járdák is. Zentai részről 659 épületet sikerült feltérképezni, amelyek nagy részét legalizálták is. Czegledi Rudolf egyben hangsúlyozta, hogy egy önkormányzatnak nagyon fontos tudnia, milyen vagyonnal rendelkezik, ugyanis ez alapján képes megvalósítani bevételt, ezért ez igen lényeges, állandó feladata az önkormányzatnak. A polgármester szerint minden létesítménynek más-más sorsa lesz az elkövetkezőkben, viszont ezentúl már pályázni is tudnak ezek felújítására, mivel addig, amíg nem voltak kataszterbe véve, illetve legalizálva, nem is tudtak rájuk pályázni, ugyanakkor egy-egy objektum eladása esetén szintén rendkívül lényeges, hogy azok legalizálva legyenek.

Zagorka Panić (Herédi Krisztán felvétele)

Zagorka Panić, Szabadka város menedzsere, a szabadkai polgármester gazdasági és a nemzetközi ügyekért felelős tanácsadója szerint a projektumon keresztül városuk 250, kataszterben nem bejegyzett, önkormányzati tulajdonban lévő objektumát térképezték fel, valamint ezen keresztül még 88-at legalizáltak, ami Szabadkának is rengeteget jelent, mivel a kataszterbe való bejegyzéssel jogot formálhatnak rájuk, és miután ez megtörténik, be is fektethetnek a létesítményekbe. Olyan épületek műszaki tervdokumentációját készíthetik el, amelyek rendkívül elhagyatott állapotban vannak, és fenntartásuk anyagi befektetést igényel. Eddig ezek miatt a létesítmények miatt Szabadkának bevételveszteségei voltak, az épületek meg tönkrementek. Így azonkívül, hogy csökkentették a város területén lévő illegális objektumok számát, egyben gondos házigazdaként viszonyulnak saját vagyonuk iránt, a műszaki tervdokumentációknak az elkészítésével pedig képesek lesznek más pénzügyi alapoknál anyagi forrást kérni ezek felújítására.

A zárókonferencián jelen volt Đorđe Stanišić, a Városok és Községek Állandó Konferenciájának főtitkára is, aki hangsúlyozta, a Szabadka és Zenta együttműködésével megvalósított projektum az ország összes városa és községe számára rendkívül fontos lehet.