2024. április 26., péntek

Gergely Dávid fényképe nyert

Kiállítás a Topolya a részletekben lakozik elnevezésű fotópályázat anyagából

Topolya község önkormányzata a Juhász Erzsébet Könyvtár védnökségével 13. alkalommal hirdette ki a Topolya a részletekben lakozik elnevezésű fotópályázat díjait.

A pályázat idei nyertesei egy részének csoportképe a szervezőkkel (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A pályázat idei nyertesei egy részének csoportképe a szervezőkkel (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Ezúttal 24, elsősorban Topolya, de Szabadka és Óbecse községből érkezett pályázó anyagából is válogathatott a Rind Erika, Penovác Endre, Sörfőző Kornél összetételű zsűri. Az idei pályázat anyagát a fotókból nyílt kiállítás megnyitóján Penovác Náray Éva, a könyvtár igazgatónője, és Tomik Nimród, a községi képviselő-testület elnökhelyettese méltatta.

– Ezúttal is sok érdekes és szemléletes kép futott be pályázati anyagként. Azért jó ez a pályázat, mert a kívülállóknak is beszédes képekkel szemlélteti Topolyát. Nyolc évvel ezelőtt született meg egy könyv az alkotásokból, és jómagam is szívesen vittem magammal alkalmi ajándékként. Gratulálok az alkotóknak, és biztatok mindenkit, hogy vegyen részt a jövőben is a pályázati kiíráson – üdvözölte Tomik Nimród a jelenlevőket. Penovác Náray Éva hozzátette, hogy többször is átgondolták, hogy meghirdetik-e az idei pályázatot, és a beérkezett munkákból szervezett hagyományos kiállítást élőben, vagy az online felületre költöztetve tartják-e meg.

– A kiállítás és a pályázat ötlete abból indult ki, hogy ne csak otthon, vagy a közösségi oldalakon lehessen képeket nézegetni. Az idén is csodálatos fényképek futottak be hozzánk, amelyek azt bizonyítják, hogy milyen szép környezetben élünk. A legkisebb részlet is varázslatos lehet, csak nekünk azt észre kell vennünk. A zsűri felhívta a figyelmünket arra, hogy az idei pályamunkákról hiányoznak a topolyaiak. Csupán egyetlen kép tartalmaz egy lábrészletet, de a többi alkotás egyikén sem fedezhetünk fel embert. Hova tűntek a topolyaiak? Ez azt jelentheti vajon, hogy annyira el vagyunk foglalva a problémáinkkal, a gondjainkkal, hogy nem látjuk egymást? Vagy önmagunktól nem látjuk egymást? Kedves topolyaiak, legyen hát ez a pályázat is egyfajta figyelemfelhívás, hogy álljunk ki egymás mellett – hangsúlyozta a könyvtár igazgatónője a megnyitón, majd örömét fejezte ki, hogy nagyon sok fiatalt szólított meg a pályázat, illetve azt is elmondta, hogy az alkotások egyikét-másikát leközli majd a Topolis helyi lap is.

Az idei első díjas fotót a 19 éves Gergely Dávid akészítette a Mezőgazdasági Iskola előtti fás terület ködbe borult homályában.

– Először veszek részt a pályázaton, és mi tagadás, nagyszerű érzés, hogy ilyen sikeres lett. Pozitív visszajelzés mindenképpen, hiszen 2016 óta fényképezgetek tudatosan, többnyire tájképeket. A nyertes kép mellett úgy érzem, hogy sikerült már nagyon jó pillanatokat elkapnom a szabadban – nyilatkozta a fotópályázat nyertese.

A második helyezett Tijana Stanivuk cseresznyés csendélete lett, a képzeletbeli dobogó harmadik helyezettje pedig a Miloš Balać drónnal készített tájképe. A Foto Rind különdíjában Búcsú Péter részesült, a Tim Out butik ajándékát Rajcsán Ritának nyújtották át. Topolya Község Idegenforgalmi Szervezetének ajándékcsomagját pedig Rajcsán Izabella vehette át, a TSC Labdarúgó-klub különdíjában Jovan Kondić részesült. A Sat Trakt cég három különdíjat ajánlott fel az idén, amit Kristina Ćulibrk Medić, Molnár Marina, Mészáros Csilla vehetett át. A Solymosi Könyvesház különdíját Nagy Majláth Ágota érdemelte ki, a Smartcom különdíja pedig Tijana Ivanjić fényképét dicsérte, a házigazda Juhász Erzsébet Könyvtár különdíjasa Vass Károly fényképe lett.