2024. április 26., péntek

Tovább tart a tűzifaszezon

A koronavírus-járvány a fatelepek forgalmára is hatással volt – A tüzelőanyagok árában nincs jelentősebb változás
A fatelepeken továbbra is lázasan folyik a munka Tűzifában nincs hiány a fatelepeken (Gergely Árpád felvétele)

A fatelepeken továbbra is lázasan folyik a munka Tűzifában nincs hiány a fatelepeken (Gergely Árpád felvétele)

Tűzifában nincs hiány a fatelepeken (Gergely Árpád felvétele)

Tűzifában nincs hiány a fatelepeken (Gergely Árpád felvétele)

Szeptember 1-jén beköszöntött a meteorológiai ősz. Az időjárás egyelőre még a nyárias oldalát mutatja, a naptár azonban azt jelzi számunkra, hogy ideje készülni a hideg téli időszakra. Az egyik legfontosabb feladat pedig a tűzrevaló beszerzése. De vajon mennyibe kerül a tüzelőanyag a fatelepeken? ma ezzel a kérdéssel kerestünk meg néhány szabadkai fatelepet.

A Hepek fatelepen szállítással és vágással együtt a bükkfa és a tölgyfa köbmétere 6200 dinár, az akác pedig 6100 dinár. A fatelepen árulnak még palettás hulladék fát is. Ez bükkfa, amelyet két köbméteres kiszerelésben értékesítenek, ennek ára 8300 dinár. Ugyanígy két köbméteres kiszerelésben árulnak hasított, vágott bükkfát is, ami 13.000 dinárba kerül. A szénfajták közül a lignit tonnája 8000 dinár, a fekete széné 12.500, a banovići barnaszéné pedig 14.000. A kiszállításra két-három napot kell várni, a csomagolt tűzifát viszont még a rendelés napján kiszállítják. A fatelepnél érdeklődésünkre azt is elmondták, hogy nagy a forgalmuk, a tűzifaszezon tovább tart, mint tavaly. Hozzátették, hogy nemcsak tovább tart, de hamarabb el is kezdődött. Ezt annak tulajdonítják, hogy a koronavírus-járvány elején nagy volt az emberekben a félelem, és még a tavasszal igyekeztek minél több tüzelőanyagot felhalmozni.

A Szeles és Fiai fatelepen a fafajták közül szállítással és vágással együtt az apró akácfa köbmétere 5000 dinár, az első osztályú akácé 5700, a bükkfa ára 5900 dinár. A szénfajták közül a lignit tonnája 7800, a szárított széné pedig 13.000 dinárba kerül. A megrendelt fát már másnap kiszállítják. A forgalom iránt érdeklődve itt is azt mondták, hogy a szezon már előbb, még tavasszal, a koronavírus-járvány megjelenésével megkezdődött, és jelenleg is igen jó a kereslet.

A Libis fatelepen a fafajták közül, szintén vágással és szállítással együtt, a bükk és a tölgy köbmétere 6200 dinár. A szénfajták közül a lignit 8000, a szárított szén 13. 500 dinárba kerül. A megrendelésre két-három napot kell várni. A forgalommal kapcsolatban elmondták, hogy az év ezen időszakához képest meglehetősen jónak mondható a kereslet.