2024. április 26., péntek

ABC – avagy vitaminok a bőrápolásban

Szakmámból, illetve szakosításomból kifolyólag egyre több kérdést kapok ismerőseimtől, barátaimtól a bőrápolással kapcsolatban. Bevallom, nem véletlenül választottam ezt a szakirányt, mindig is érdekelt a különböző krémek elkészítésének technológiája, de ennél jobban foglalkoztat, hogy a megalkotott formulák hogyan is hatnak a bőrünkre.

Manapság nemcsak nagy iparág, de nagyon komoly tudományos háttéranyag is áll egy-egy jól megformulázott kozmetikai készítmény mögött. Egyre nagyobb teret hódítanak az úgynevezett funkcionális kozmetikumok, amelyek magas hatóanyag-koncentrációval rendelkeznek, kvázi egy új csoportot alkotva a gyógyszerek és a valójában vett kozmetikai termékek között. Engem is ebbe a csoportba tartozó készítmények kezdtek el érdekelni, hiszen ha a dekoratív kozmetikát nem vesszük számításba, akkor minden ember valamilyen eredményre áhítozik egy-egy krém vagy szérum használata után. Eredményt pedig, higyjenek nekem, egyszerű hidratáló krémekkel nem lehet elérni. Kellenek különböző molekulák, aktív hatóanyagok, legyenek azok természetes vagy mesterséges eredetűek, amelyek befolyásolni tudják a bőrünk működését, ezáltal valamilyen változást érve el. Nagyon nagy, de határtalanul érdekes téma ez.

Hatóanyag-ismeretünket kezdjük a különböző vitaminokkal, illetve azoknak az esetleges származékaival, amik a mostani esetben nem lenyelésre, hanem a bőrfelszínen való felszívódásra hivatottak.

A-vitamin

Nem véletlen a cikkünk címe sem, hiszen amikor végiggondoltam, hogy melyek azok a vitaminformák, amelyeket leggyakrabban használunk egy-egy kozmetikai készítményben, akkor rájöttem, hogy mindegyikük visszavezethető az A-, B-, illetve a C-vitaminra. Fejtsük hát ki, hogy melyik részecske miért jó a bőrnek, mire kell vigyázni használatakor, vagy mik azok a trükkök, amelyeket útravalóul szeretnék adni önöknek a cikk elolvasása után.

Elsőként tehát beszéljünk az A-vitaminról, azaz a retinolokról. Nem véletlen a többes szám, hiszen többféle molekula is beletartozik ebbe a kategóriába (retinol, retinal, retinil-palmitát stb.). A retinolok alapvetően zsírban oldódó vegyületek, melyekhez étkezés által juthatunk természetes úton. Feltehetjük a kérdést, hogy mégis miért jó őket magunkra kenni. Szerintem nem túlzok azzal, ha azt mondom, hogy a retinol az ég ajándéka a tudatos bőrápolók számára. A retinol az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) által elfogadott egyetlen bőröregedést csökkentő hatóanyag. Az A-vitaminok a bőrbe beszívódva kvázi átprogramozzák a középső bőrrétegen csücsülő anyasejteket, egy sokkal gyorsabb osztódásra, ezáltal egy jobb minőségű bőr készítésére. A ráncok és öregségi foltok progresszióját nemhogy leállítja, de a meglévőket is képes meghatározott kereteken belül visszafordítani. A bőrmegújító hatása révén képes a pattanásos bőr kezelésére is, arról nem is beszélve, hogy szabályozza a használó személy faggyútermelődését is. Szinte a csodával határos dolgok ezek, ugye? És miért nem fürdünk éjjel-nappal retinolokban? Mint mindennek az életben, ezeknek a hatásoknak is megvan az áruk. A helyileg, bőrön használt A-vitamin-származékok fényérzékenyíthetik a bőrt, tehát használatuk napvédő krém mellett inkább csak ősztől tavaszig ajánlott. Az előbb említett faggyútermelés csökkenése révén képes igen makacsul szárítani is a bőrt, tehát nélkülözhetetlen a megfelelő, a bőrtípusunknak és bőrproblémánknak szánt hidratálókrém használata. A bőrmegújítás révén állandóan egy friss, de érzékeny bőr fog a felszínen megjelenni, melynek további kezelését óvatosan, lehetőleg irritációmentesen kell végeznünk!

B-vitaminok

És ha már irritációkerülés, hadd folytassam a B-vitaminokkal. A kozmetológiában két, a B-vitaminok csoportjába tartozó részecskét használunk, melyek mindegyike nyugtatja a bőrt és csökkenti irritációját. Valószínű, senkinek sem kell bemutatnom a panthenolt, hiszen kinek ne lenne otthon egy panthenolos krémje a házi patikájában. Amellett, hogy nagyon jó égési sérülésekre vagy sebek kezelésére, hiszen felgyorsítja a bőr természetes hámosodási folyamatait, a B5 provitaminja kiválóan hidratálja is a bőrfelszínt. Nem véletlen, hogy rengeteg kozmetikumban megtalálható. Egyes tudósok kíváncsiak voltak arra, hogy ha megnöveli a sebek gyógyulását azáltal, hogy meggyorsítja a bőrben lévő rostok termelődését, akkor ezek a hatásmechanizmusok hogyan hatnak az egészséges bőrre. Nagyon biztató eredményeket kaptak azzal kapcsolatban, hogy a panthenol, illetve testvére, a niacinamid megnövelik azon sejtek számát is a bőrben, melyek a kollagén és elasztinrostok képződéséért felelősek. A niacinamid (B3-vitamin) ezenkívül kiváló kísérője lehet a pattanásos bőr kezelésének, hiszen bőrnyugtató hatásán kívül csökkentheti a fent említett retinolos vagy antibiotikumos kúra által okozott mellékhatásokat is. Megerősíti a bőr védőrétegét, ezzel csökkentve kitettségét a külső hatásokkal szemben. De nem csak ezért jó, a niacinamid kiválóan tudja redukálni a bőrben keletkezett festékanyag, a melanin bőrfelszínbe való eljutását, ezzel szintúgy csökkentve az öregségi foltok kialakulását.

Az öregségi foltok, szaknyelven hiperpigmentációk, legtöbbször az évek alatt elszenvedett napkár következményei. A napból érkező UV-sugarak nap mint nap károsítják a bőrnek a struktúráját azáltal, hogy szabadgyököket képeznek a rétegeiben. Ezek a reaktív részecskék elkezdenek becsapódni a hozzájuk legközelebb álló molekulához, ami, hogyha pont egy kollagénrost, akkor pik-pakk ki is alakult a napkár egyik legszembetűnőbb esztétikai jele, a ránc. Természetesen, ha az UV-sugárzás ereje nagyon nagy, vagy hosszan vagyunk kitéve hatásának, akkor ezek a káros folyamatok nemcsak ráncokat, hanem gyulladást is kiváltanak, amit napégésnek nevezünk. A szervezetünk ez ellen úgy védekezik, hogy elkezd melanint termelni, amitől „lebarnulunk”. Idővel, ha ezt a szisztémát túlterheljük, akkor elkezd rendszertelenül felhalmozódni ez a festékanyag, amit öregségi foltoknak nevez a szakirodalom.

C-vitamin

El kell árulnom, harmadik szereplőnk, mint az előző kettő is, az egyik legjobb hiperpigmentáció elleni fegyverünk a kozmetológiában. Sőt, a C-vitamin, illetve származékai nagyon erős antioxidáns hatással is bírnak, mely molekulákra pont az a hatás jellemző, hogy egyesülve a napsütés okozta szabadgyökökkel, semlegesíteni tudja azokat. Szent-Györgyi molekulája, ugye ,hírhedt arról is, hogy megakadályozza a skorbut nevű betegséget is. A skorbut akkor alakul ki, hogyha a szervezetbe nem jut elég aszkorbinsav, így a vérerek kollagéntermelődése leáll, és azok ridegsége miatt belső vérzés alakul ki. Igen, a C-vitamin nélkülözhetetlen a szervezetnek ahhoz, hogy kollagént tudjon termelni. Sőt, az elég magas koncentrációban a bőrre rendszeresen felvitt aszkorbinsav fokozza is a bőrrostok termelődését, mely molekulaláncok, mint valami támasztófalak, megakadályozzák a finom ráncok kialakulását. Ne feledjük, mint ahogy az a nevében is benne van, az aszkorbinsav egy savas pH-jú molekula, tehát nagyobb koncentrációban képes irritálni a bőrt. Ha érzékeny vagy rosaceára hajlamos bőrünk van, próbálkozzunk inkább egy-egy C-vitamin-származékkal, mely hatóanyagokra ez az alacsony pH nem jellemző.