2024. április 26., péntek
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Szlovén különverseny Franciaországban

A zöld ponttrikó, valamint az érte küzdő Sam Bennett és Peter Sagan volt eleinte a szombati Tour-szakasz középpontjában. Az ír a Bora csapat tempójáról leszakadt egy hegyen, így a szlovák nagyágyú faraghatott jelenleg tetemes hátrányán. A szakaszt a dán Andersen húzta be, aki három kilométerrel a cél előtt robbantott a mezőnyből, és a trükkös befutón megtartotta előnyét.

Tegnap komoly vízválasztó hegyi szakasz volt műsoron, a befutó a jellegzetes Tour-hegynek számító Grand Colombier tetején volt. A szökésből a francia Rolland tartott ki legtovább, de őt is hamar bedarálta az összetett esélyesek csoportja a Colombieren. Hamar megtörtént aztán a legnagyobb meglepetés, a címvédő Bernal és Quintana is leszakadt a korábban sprinteket nyerő Van Aert hegyi tempómenésétől. A Jumbo gyakorlatilag végigvezette a hegyet, az iramból nagyon sokáig senki sem tudott megindulni, végül a megfogyatkozott élcsoportból Tadej Pogačar bizonyult a legerősebbnek a sárga trikós Primož Roglič előtt.

Végeredmény, 14. szakasz (Clermont-Ferrand–Lyon, 194 km): Søren Kragh Andersen 4:28:10 óra, Luka Mezgec +15 mp, Simone Consonni a. i. stb. 15. szakasz (Lyon–Grand Colombier, 174,5 km): Tadej Pogačar 4:34:13 óra, Primož Roglič a. i., Richie Porte +5 mp stb. Az összetett állása: Roglič 65:37:07 óra, Pogačar +40 mp, Rigoberto Urán +1:34 perc stb.

TIRRENO–ADRIATICO

Yates a célegyenesben

A 2018-as Vuelta-győztes Simon Yates várja az élről a mai záróetapot, egy 10 kilométeres egyéni időfutamot az olaszországi Tirreno–Adriaticón. A hétvége egy sprinterszakaszt és egy dimbes-dombos etapot hozott Tim Merlier, illetve Mathieu van der Poel győzelmével. Szombaton a szerb Veljko Stojnić ott volt a nap szökésében.

Tirreno–Adriatico, az összetett állása az utolsó szakasz előtt: Simon Yates 31:56:02 óra, Rafał Majka +16, Geraint Thomas +39 mp stb.