2024. április 26., péntek

Képek és mozgóképek

Két kiállítás nyílt meg vasárnap a palicsi filmfesztiválon

A palicsi filmfesztivál műsorában fontos szerepet játszanak a kísérőrendezvények, a kiállítások is, hiszen a mozgóképekhez ezek is hozzátartoznak. A szabadkai Szabadegyetem előcsarnokában vasárnap megnyílt a Vajdasági Színházmúzeum Svetlana Bojković színésznő öt évtizedes munkásságát bemutató tárlata. A kiváló színésznő nagy elismerésre tett szert a színházi szerepeivel, de játszott filmekben és tévésorozatokban is, sokan bizonyára a Bolji život és a Srećni ljudi című szériákból ismerik.

A kiállítás szerzője Zoran Maksimović, a Vajdasági Színházmúzeum igazgatója, a munkatársa pedig Branislava Atanacković volt.

Zoran Maksimović és Svetlana Bojković jelen voltak a hétfői sajtótájékoztatón. A szerzőtől azt hallhattuk, hogy a tárlat a tavalyi Sterija Játékokra készült abból az alkalomból, hogy az ünnepelt színésznő életműdíjat kapott ötvenéves munkásságáért:

– Nem volt könnyű dolgunk, mert Svetlana Bojković pályája igencsak sokrétű. A tárlattal minden korosztályt megszólítunk, az idősebbeknek szeretnénk feleleveníteni a színésznő pályafutásának egyes állomásait, a fiataloknak pedig bemutatni, hogy ez a pályafutás mennyire gazdag. Tavaly nagyon hasonló módon Mira Banjacról készítettünk egy tárlatot. Számomra mindig nagy öröm és megtiszteltetés bemutatni ismert színészeinket egy tárlat keretében, de az nyújt igazán értékes élményt, amikor megismerhetem őket, és elbeszélgethetek velük – hallottuk Zoran Maksimovićtól.

A tárlat kapcsán Svetlana Bojković is megosztotta a gondolatait:

– Ez a második alkalom, hogy látom ezt a kiállítást. Amikor tavaly Újvidéken először megtekintettem, teljesen összezavarodtam és nagyon meghökkentem, mert sok kép vett körül, amelyek számtalan emléket ébresztettek bennem. Némely történésről csaknem teljesen megfeledkeztem már. Remélem, egyetértenek velem, hogy nem lehet épp mindenre emlékezni, ami ötven év alatt történt. Most így, másodszorra már nem ért váratlanul a kiállítás, és azon gondolkodtam, hogy szebb világban fejlődhettem, mint ez a mostani. A kortársa lehettem nagy jelentőségű színészeknek és rendezőknek, akik közül sajnos sokan már nincsenek közöttünk, mégis úgy érzem, mintha velünk lennének. A közös élményekre úgy emlékszem, mintha tegnap történtek volna. Nemcsak azokra szeretek gondolni, akik már eltávoztak, nagy szerencsénkre még most is vannak nagyjaink, például Mira Banjac, akit minden évben látni lehet a palicsi filmfesztiválon. Ő nyitotta meg a kiállításomat a Sterija Játékokon, és ezért nagyon hálás vagyok neki – mondta a színésznő.

Svetlana Bojković a belgrádi Atelje 212 Dabogda te majka rodila című új előadásában játszik, amelyet a járványügyi helyzet miatt csak nemrég mutattak be. Az előadásban egy anyát alakít, a lányát pedig Béres Márta formázza meg, aki korábban zsűrizett is a Palicsi Filmfesztiválon:

– Béres Mártát ennek a színházi munkafolyamatnak a során ismertem meg. Nagyon sajnálom, hogy még nem láttam korábban a színpadon, márpedig mindenki nagyon dicséri az alakításait, egyebek közt az Újvidéki Színház Anna Karenina című előadásában és Urbán András előadásaiban. Béres Márta csodálatos és tüneményes, azonnal világossá vált, hogy remek színésznő, nagyszerű partner és nagyon jó ember. Nemcsak együtt dolgoztunk, össze is barátkoztunk, és amikor ilyen kiváló kollégával lehetünk, akkor a munka is szebb és jobb. Úgy vélem, hogy egy nagyon jó előadást hoztunk létre. A bemutatója nemrég volt, a repríz után pedig szinte azonnal jöttem Palicsra. Tudtommal Béres Márta Újvidéken maradt, sajnálom, hogy nem jöhetett el a fesztiválra, egyébként itt is barátkoznánk – fejtette ki Svetlana Bojković.

Vasárnap a palicsi Abbázia moziban is megnyílt egy tárlat, amelyet a rabrovói Žanka Stokić civil szervezet hozott létre. A kiállítás ismert szerb színészek portréit sorakoztatja fel. A tárlatot Svetlana Kuzmanović, a szervezet elnöke nyitotta meg:

– Tavalyelőtt a kučevói Veljko Dugošević Kultúrközponttal pályázatot írtunk ki olyan színészóriásaink portréinak megalkotására, akik kitörölhetetlen nyomot hagytak filmes világunkban. A cél egy állandó kiállítás volt. A pályázatra több mint 150 munka érkezett, ezeket zsűri bírálta el, s úgy döntött, hogy 57-et választ ki a tárlatra. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ennek egy részét kiállíthattuk a palicsi filmfesztiválon – hallottuk Svetlana Kuzmanovićtól.

A tárlaton látható színészek közül többen is korábban a palicsi filmfesztivál vendégei és díjazottjai voltak.