2024. április 26., péntek

Ma már inkább a középiskolásokra fókuszálunk

Az újvidéki Apáczai Diákotthon felkészülten fogadta diákjait

Sokáig kérdéses volt, hogy a vírushelyzet miatt megindulhat-e a hagyományos tantermi oktatás. Ez a kérdés nemcsak az iskolákat, de a kollégiumokat is foglalkoztatta. Az újvidéki Apáczai Diákotthon már hosszú ideje kínál szálláslehetőséget Újvidéken tanulni vágyó fiatalok számára. Az első években kizárólag lánykollégiumként működött ugyan, de azóta folyamatosan bővült, és immáron két épülettel rendelkezik. Az egyik épület lány-, a másik fiúkollégiumként üzemel. A kollégiumban zajló életről, hogy hogyan sikerült az egészségügyi előírásokhoz alkalmazkodni, Nagy Margitot, az Apáczai Diákotthon igazgatónőjét kérdeztük.

A tavasszal igencsak aggódtunk, hogy őszre lesz-e elég diákunk, megindul-e a hagyományos tantermi oktatás. Az egyetemisták nagy része ugyanis, főleg az elsőévesek, leginkább az Európa Kollégiumba jelentkeznek az utóbbi években, és emiatt mi lassan áttérünk a középiskolások fogadására. Úgy gondolom, erre is nagyon nagy szükség van, hiszen sok szülő, akinek a gyermeke Újvidéken szerette volna folytatni a középiskolai tanulmányait, tanácstalan volt, hiszen az állami kollégiumok férőhelyeinek száma is véges. Azóta, hogy megnyitottuk kapuinkat a középiskolások előtt is, évről évre többen jelentkeznek hozzánk. Az idén 22 középiskolás és 12 egyetemista lány jelentkezett a lánykollégiumba. A fiúkollégiumba 5 középiskolás és 12 egyetemista jelentkezett. A középiskolásoknak mindkét kollégiumban nevelőtanárok állnak a rendelkezésükre, akik kitűnően megállják a helyüket. Segítenek a diákoknak a tanulásban, odafigyelnek rájuk, és beszélgetnek velük. A kollégiumokban még vannak szabad helyek, így ha valaki szeretne jelentkezni, még van lehetősége – mondta Nagy Margit.

A kollégium igyekszik kielégíteni a diákok igényeit. Jól felszerelt konyhák, tanulószobák, asztali számítógépek állnak a rendelkezésükre. A jelenlegi járványügyi előírásokat figyelembe véve alakították ki a kollégiumi szobák beosztását, és az előírásoknak megfelelően igyekeznek megszervezni a diákok mindennapi életét.

A szobák beosztását úgy alakítottuk, hogy tartható legyen a másfél méteres távolság. Ugyanez érvényes a tanulótermekre is. A lánykollégiumban két tanulóterem, a fiúkollégiumban pedig egy áll a lakók rendelkezésére, az asztalok úgy lettek elhelyezve, hogy két személy között meglegyen a másfél méteres távolság. A fő támogatónk Magyarország, ennek köszönhetően a kollégiumban lakó középiskolások számára naponta tudunk meleg ételt biztosítani, ennek ára mindössze 100 dinár, de az otthonról hozott fagyasztott étel felmelegítésére is van lehetőség, vagy akár főzésre is – mondta Nagy Margit.

Az igazgatónő elmondta, hogy Magyarország kormánya jóvoltából tudott létrejönni, fennmaradni és fejlődni a kollégium, ami most a Maradéki Református Egyház tulajdonában van.

Az elmúlt években számos újításon esett át a kollégium. Az idén tűzvédelmi felszerelésre pályáztunk sikeresen a Polgári Magyarország Alapítványnál. Mi felelünk ezekért a diákokért az itt-tartózkodásuk alatt, így szeretnénk ezt minél felelősségteljesebben tenni. Emiatt szolgál nagy örömünkre, hogy a szülőktől és a diákoktól is pozitív visszajelzéseket kapunk.