2024. április 26., péntek

A hazatérőkön az ország szeme

Péntektől fokozott ellenőrzés alatt tartják a külföldről érkezőket – Mit jelentenek az új szigorítások?

Karanténkötelezettséget nem, de fokozott ellenőrzést vezet be a köztársasági egészségügyi válságtörzs azok esetében, akik külföldről térnek haza, mivel szinte mindegyik európai országban kedvezőtlenebb jelenleg a járványkép, mint hazánkban, állapították meg a válságtörzs szakemberei. A mai ülésen hozott döntés értelmében pénteken 18 órakor lép érvénybe a fokozott ellenőrzés, ami annyit jelent, hogy a hazatérőknek meghatározott időintervallumokban jelentkezniük kell majd kezelőorvosuknál, hogy figyelemmel kísérjék az egészségi állapotukat, továbbá, hogy idejében tudjanak reagálni abban az esetben, ha a fertőzés tüneteit észlelnék náluk. Darija Kisić Tepavčević, a válságtörzs tagja arra szólította fel a szerbiai polgárokat, hogy péntekig térjenek haza külföldi utukról, ezzel javíthatják az ország járványképének az alakulását is, csökkenthetik a vírusfertőzés veszélyét, ha rövidebb ideig tartózkodnak az országon kívül.

A nyaralásról hazatérőknek meghatározott időközökben jelentkezniük kell majd kezelőorvosuknál, hogy figyelemmel kísérjék az egészségi állapotukat. A felvétel egyébként a Mitrovica községben levő Bešenovaci- tavon készült, amelyet Beli kamen néven emlegetnek. A mindössze 200 méter széles és 15 méter mély mesterséges tó 2004-ben „keletkezett”, azt követően, hogy a beočini cementgyár nyersanyagszükségleteit kielégítendő felszíni mészkőfejtést végeztek (Fotó: Beta)

A nyaralásról hazatérőknek meghatározott időközökben jelentkezniük kell majd kezelőorvosuknál, hogy figyelemmel kísérjék az egészségi állapotukat. A felvétel egyébként a Mitrovica községben levő Bešenovaci- tavon készült, amelyet Beli kamen néven emlegetnek. A mindössze 200 méter széles és 15 méter mély mesterséges tó 2004-ben „keletkezett”, azt követően, hogy a beočini cementgyár nyersanyagszükségleteit kielégítendő felszíni mészkőfejtést végeztek (Fotó: Beta)

– A legtöbb európai országban rekordok dőltek meg a múlt héten az új fertőzések száma tekintetében, a laboratóriumban igazolt esetek számát illetően. Ez jellemző a régióra, a környező országokra is. A megbetegedések gyakoriságát illetően Montenegró a harmadik helyet foglalja el Európában, de Horvátország és Bosznia-Hercegovina is az élvonalba tartozik. Azért hangsúlyozom mindezeket az adatokat, mert éppen ezekben az országokban üdül a külföldön tartózkodó hazai polgárok jelentős többsége – jelentette ki Kisić Tepavčević a válságtörzs ülését követően nyilatkozva.

Kisić Tepavčević felhívta a figyelmét az említett országokban lévő hazai turistáknak arra, hogy legyenek tudatában a veszélynek, azzal összhangban cselekedjenek, amit a hivatalos adatok is mutatnak, legyenek elővigyázatosabbak, tartsanak be minden óvintézkedést. Kisić Tepavčević a médiának nyilatkozva az ülést követően még egyszer kihangsúlyozta: nincs szó a mozgásszabadság korlátozásáról péntektől, egészségügyi jellegű rendelkezést hoztak, mely a hazatérők állapotának a megfigyelését határozza meg. A napokban pontosítják, hogyan is fest majd a gyakorlatban az ellenőrzés-sorozat.

Elmondta, hogy az elmúlt napok által közzétett számok is bizonyítják, mennyire sok múlik a személyes felelősségvállaláson, szolidaritáson, óvatosságon. Hozzáfűzte, a változó számok megfelelő bizonyítékot jelentenek arra, hogy az ország járványképe milyen gyorsan meg tud változni. A polgároknak, mint mondta, az a feladatuk, hogy tegyenek meg mindent a megfertőződés elkerülése érdekében, tartsák magukat az érvényben lévő előírásokhoz. Ezek pedig: gyakori kézmosás és -fertőtlenítés, védőmaszk viselése zárt helyiségekben, a megfelelő távolság betartása.

A WHO AJÁNLÁSÁT KÖVETTÉK

Az, hogy Szerbiában az elmúlt napokban ismét némileg növekedett a koronavírusos megbetegedések száma éppen a turistáknak „köszönhető”, állapította meg az illetékes bizottság az ülésen, sokan tértek haza ugyanis Horvátországból, Montenegróból és Bosznia-Hercegovinából, ezekben az országokban pedig ugrásszerűen megnövekedett a megbetegedések száma az elmúlt időszakban a turistaidény miatt. A válságtörzs úgy döntött, tíz napon át kell tartania a meghatározott felügyeletnek, mert általában legfeljebb két hét alatt megjelennek az első tünetek. Így, aki külföldön megfertőződik, ennyi idő alatt már megmutatkoznak nála a vírus jelenlétének jelei. A tíznapos fokozott ellenőrzés egyébként az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását követi.

NÖVEKSZIK A GYANÚS ESETEK SZÁMA

A nap folyamán Mirsad Đerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára kijelentette, a válságtörzs ülésén aggodalmuknak adtak hangot az orvosok amiatt, hogy ismét növekszik a COVID-rendelőkbe jelentkezők száma, mint mondta, Novi Pazar ismét gócponttá válhat, ismeretes, hogy a térségből sokan tartózkodnak a közeli montenegrói tengerparton, visszatérésük pedig újabb jelentős kihívást jelenthet az egészségügyi intézmények számára. A szóban forgó városban szeptember 4-én 36-an jelentkeztek először ellenőrzésre, egy héttel később már ötvenen voltak, s a számok továbbra is felfelé ívelnek, számolt be az államtitkár.

TÖBB HÍVÁST KAPNAK A MENTŐSÖK

A mentősök az elmúlt éjszakák folyamán egyre több hívást kaptak olyan szülőktől, akik gyermekeik megfertőződése miatt aggódtak, s a napokban tértek haza külföldi nyaralásról, közölte tegnap Ivana Stefanović, a belgrádi mentőszolgálat orvosa. Mint mondta, minden ilyen szülőnek azt tanácsolják, hogy gyerekeiket ne küldjék iskolába, ők maguk pedig maradjanak otthon és kövessék a telefonon kapott utasításokat.

A legjobb eredmény június óta

Hétfő délutánig, 24 óra leforgása alatt, Szerbia területén 5930 koronavírustesztet végeztek el. A covid19.rs honlap 15 órakor közzétett friss adataiból az derült ki, hogy az egy nappal korábbiakhoz képest jelentősen csökkent az új fertőzöttek száma, csak 29 polgárról bizonyosodott be, hogy elkapta a vírust. A szóban forgó időszakban senki sem hunyt el, ezzel továbbra is 733 a járvány szerbiai áldozatainak száma.

Az összes eddigi fertőzés száma az országban 32.437, a halálozási arány 2,26 százalékos; 28-an vannak lélegeztetőgépen. A kórházban kezeltek száma 391. Az országban eddig összesen 1.033.988 koronavírustesztet végeztek el.

Hetvenötezren nyaralnak külföldön

A Szerbiai RTV utánanézett, hány országba utazhatnak hazánk állampolgárai kötelező PCR-teszt, vagy más feltételek teljesítése nélkül. A közmédia jelentése szerint 18 ilyen állam van, ám ezek száma folyamatosan változik, tekintettel arra, hogy szinte rendszeresek a szigorítások vagy az enyhítések a helyzet alakulásától függően.

Aleksandar Seničić, az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének (YUTA) igazgatója szerint jelenleg 75 ezren tartózkodnak külföldön, egyharmaduk utazott el utazási irodán keresztül, nagyobb hányaduk pedig maga szervezte meg a nyaralását. Legtöbb szerbiai polgár Montenegróban tartózkodik, valamint azokban a környező országokban, amelyekbe feltételek nélkül el lehetett utazni: Törökországba, Bulgáriába, Albániába és Bosznia-Hercegovinába. A turistáknak ügyelniük kell az adott ország járványügyi helyzetére, de a szerbiai hírekre is, állapította meg az igazgató.