2024. április 26., péntek

Teljes gőzzel a parlagfű ellen

A Városi Kertészet Közvállalat munkásai szeptemberben is mindennap irtják ezt a gaznövényt

A közvállalat idei tervével összhangban városszerte 9,5 millió négyzetméteren zajlik a parlagfűirtási akció, a legtöbb gyomnövény a peremvárosi területeken található.

A Városi Kertészet dolgozói összesen 9,5 millió négyzetméteren  folytatják  a  parlagfűirtási akciót (Ótos András felvétele)

A Városi Kertészet dolgozói összesen 9,5 millió négyzetméteren folytatják a parlagfűirtási akciót (Ótos András felvétele)

A parlagfű főként rendezetlen, benőtt területeken burjánzik, ilyenek pl. az elhagyott telkek, félig befejezett épületek környéke, vagy az ipari zónák körüli parcellák. A Városi Kertészetben elmondták, hogy a parlagfű elleni küzdelem leghatékonyabb módja a rendszeres fűnyírás, és a vegyszerekkel történő irtás. A fűnyírást a közvállalat 8.842.000 négyzetméteren végzi, a vegyszerekkel történő irtást pedig 650.000 négyzetméteren alkalmazzák. Az utóbbit főként olyan területeken vetik be, amelyek nehezen megközelíthetők, és nem lehet fűnyírót használni. Ezek nagyjából azok a városi és peremvárosi területek, ahol gyakran illegális szeméttelepek alakulnak ki, vagy a rendezetlen telkek miatt nehezen megközelíthetők – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

A parlagfű városi elterjedésének a nyomon követésével az Újvidéki Egyetem Természettudományi Karának és a Mezőgazdasági Karának a szakemberei foglalkoznak, ajánlatokat tesznek a Városi Kertészetnek a gyom eltávolításának módjaira vonatkozóan.

A Városi Kertészet az újvidéki zöld felületeken évente több alkalommal nyírja a füvet, irtja a gazt. Leggyakrabban a sugárutak mentén, a parkokban, a városközpontban folynak fűnyírási, valamint díszcserjemetszési akciók, ezeken a helyeken évente ötször-hatszor folytatnak karbantartási munkálatokat a közvállalat dolgozói. A peremvárosi településeken, és azokon a részeken, ahol családi házak állnak, évente négyszer végeznek fűnyírási akciót a Városi Kertészet dolgozói.