2024. április 26., péntek

Átköltözött a leánykollégium

Egyszerre a diákok fele tartózkodhat csak a nagybecskereki intézményben

Új, tágasabb épületben kezdték a tanévet a nagybecskereki Szathmáry Karolina kollégium növendékei. A hatvanhat leány ezentúl az egykori Leánynevelő Intézet (közismertebb nevén a zárda) épületében fog lakni. A létesítményt az elmúlt két év alatt a magyar kormány támogatásával újították fel.

Újra benépesült a zárda (Kecskés István felvétele)

Újra benépesült a zárda (Kecskés István felvétele)

A Miasszonyunkról Nevezett Szegény Iskolanővérek Nagybecskereken 1880-tól 1944-ig végezték áldásos tevékenységüket. Az épületben a második világháború után katonakórház működött, egy ideig árvaház is volt, két középiskolát is ide költöztettek. A visszaszármaztatása után a lepusztult épület a Nagybecskereki Egyházmegye tulajdonába került.

A zárda felújítása 2018-ban kezdődött, a magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával. Az épület megfelel egy korszerű kollégium követelményeinek, de a munkálatok során igyekeztek tiszteletben tartani a műemlékvédelmi szempontokat is. A létesítmény egyben a vidék magyarságának a közösségi központja lesz.

– Sok tervünk van. Itt lesz az Art Klub kiállítása. Cecília nővérnek, aki a gyermekprogramot fogja szervezni, is nagyon szép tervei vannak. Szeretne együttműködni az általános iskolákkal és a szülőkkel – mondta Pejkić-Izelle Klára, a kollégium ügyvezető igazgatója.

Az oktatási miniszter a napokban bejelentette, hogy a kollégiumokban a diákoknak a fele tartózkodhat egyszerre. A leánykollégiumnak most 66 kollégistája van.

– Mikor tanítás van nekik, akkor itt tartózkodnak a lányok, mikor pedig online, akkor muszáj őket hazaküldenünk. Szerencsére ez számbelileg is úgy jön ki, hogy körülbelül be tudjuk tartani ezt a számot, hogy 33/33. Úgyhogy teljesíthetjük a Minisztérium által előírt szabályokat. A lányok ennek nem örülnek. Szeretnének itt tartózkodni. Sokan az online tanítás ideje alatt is szeretnének a kollégiumban tartózkodni, de most, a COVID ideje alatt, ezeket a szabályokat muszáj betartani – nyilatkozta Halász Angéla főnevelő.

A lányok már türelmetlenül várták, hogy átköltözzenek az új épületbe. A nagykikindai Király Petra a becskereki zeneiskola tanulója. Három éve a leánykollégium kollégistája.

– Nekem nagyon tetszik, mivel sokkal komfortosabb, tágasabb, mint a régi kollégium. Véleményem szerint a régi kollégium csak azért volt jó, hogy kisebb volt, és sokkal családiasabb hangulat uralkodott benne. Nekem azonban sokkal jobban tetszik ez az új, mivel konditermet és zenetermet is kaptunk – mesélte a kollégista.

A túljelentkezés, valamint a helyszűke miatt a Szathmáry Karolina leánykollégiumban két éve már nem tudtak minden jelentkező kollégista számára szállást biztosítani. Az átköltözés után ez már nem történik meg. A leánykollégium 70 férőhelyes.