2024. április 26., péntek
SZENTTAMÁS

A gimnáziumban is szigorúan betartják az óvintézkedéseket

A héten felkerestük a szenttamási Svetozar Miletić Gimnázium és Közgazdasági Iskolát, amely az idén február 22-én ünnepelte fennállásának 57. évfordulóját. Marijana Tutorov igazgatónő elmondta, az új tanévben a négyéves általános gimnázium mellett hároméves képzés keretében újdonságnak számít a divatszabó, valamint a kereskedelmi szak. Kifejtette, kicsit aggódtak amiatt, hogy hogyan fogadják majd a diákok az új, a szinte folyamatos védekezést is magába foglaló tanmenetet, de aggodalmuk teljesen felesleges volt, hiszen minden diák tisztában volt a járványügyi helyzet diktálta rendeletekkel.

A szenttamási Svetozar Miletić Gimnázium és Közgazdasági Iskola (Paraczky László felvétele)

A szenttamási Svetozar Miletić Gimnázium és Közgazdasági Iskola (Paraczky László felvétele)

− A tanítás első napján beszélgettünk a diákokkal a különböző védőfelszerelés használatáról és a koronavírus-járvány miatt bevezetett szabályok és intézkedések betartásáról. Ezeket mindenki, tehát a diákok, a tanárok és a személyzet is betartja. Jelenleg 120 diákunk van, és csak a negyedikeseknél kellett két részre osztani az osztályt, a többiek esetében a megengedett határ körül mozog a létszám. Ugyancsak a negyedikesek azok, akik egy hétig az iskolában, egy hétig pedig online tanulnak. Mindössze négy olyan diákunk van, akiknek a szülei külön kérték az online előadásokat, vagyis nem engedik gyermeküket az iskolába. Ez egyébként nem új dolog, hiszen az előző tanév második részében folyamatosan online tanultak a diákok. A négy diákot felmentettük a kötelező iskolalátogatás alól, viszont amikor ellenőrzőt, vagy dolgozatot írnak, nekik is be kell jönniük. Ha már a szülőkről van szó, az ún. Covid–19 tanterem mellett biztosítottunk számukra egy munkanapot és helyiséget, ahol beszélgethetnek az osztályfőnökkel, illetve a tanárokkal. Az elsősök számára a legfelső emeleten, az ünnepi teremben tartjuk az órákat. Egy 170 négyzetméteres helyiségről van szó, így betartható az előírt távolság a diákok között – sorolta a gimnázium igazgatója.

Hozzátette, a tanév kezdetén a tantestület megbízott egy tanárt, aki folyamatosan felügyeli az iskolán belül a járvány megelőzésére tett intézkedéseket, és erről minden héten jelentést készít.

Marija Tutorov elmondta azt is, hogy a gimnáziumba 14–19 éves diákok járnak, vidékről is, szembetűnően nem olyan vidám a hangulat, mint amilyen március közepéig volt. Ennek ellenére mindannyian örülnek, hogy újra lehetőség van a tanteremben történő oktatásra, hiszen így legalább naponta találkoznak egymással.