2024. április 26., péntek

Navalnij megmérgezését orosz vezetők irányíthatták

Újabb merénylettől tartva megerősítették a Berlinben ápolt ellenzéki politikus védelmét

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezését valószínűleg „magas szintű orosz vezetők” irányították – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. „A világon mindenütt látják, hogy mi folyik. S ha látják az erőfeszítéseket egy disszidens megmérgezésére és tisztában vannak azzal is, hogy mindez nagy eséllyel magas rangú orosz tisztségviselőktől ered, ez bizony nem használ az orosz nép megítélésének. És Oroszországénak sem” – mondta egy interjúban.

Az amerikai diplomácia vezetője szerint azoknak az országoknak, amelyek komoly szerepet akarnak játszani a világpolitikában, a szabadságot és a demokráciát kell előmozdítaniuk. Közölte: nem akarja Donald Trump elnököt megelőzve kifejteni a Fehér Ház várható lépéseit, de megerősítette, hogy az amerikai kormányzat is megpróbálja azonosítani a mérgezésért felelősöket. Kijelentette: Washington megvizsgálja és értékeli a helyzetet, s mindent megtesz azért, hogy hasonló esetek többé ne fordulhassanak elő.

A múlt héten, amikor Berlin bejelentette, hogy Navalnijt a Novicsok típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg, Trump közölte: nincs ok kételkedni a németek megállapításában, de ő még nem látott bizonyítékot a mérgezésre.

Moszkva továbbra is kitart amellett, hogy az orosz orvosok semmilyen méreg nyomát nem mutatták ki Navalnij szervezetében. Az elnöki szóvivő pedig tegnap azonnal visszaszólt Pompeónak. Dmitrij Peszkov kijelentette: tévesek és elfogadhatatlanok az amerikai külügyminiszter állításai Navalnijjal kapcsolatban.

Hírek szerint a német hatóságok megerősítették Navalnij védelmét, mert attól tartanak, hogy merénylők ismét a Berlinben ápolt orosz ellenzéki politikus életére törnek. A mesterséges kómából hétfőn felébresztett Navalnij már tud beszélni, várhatóan egyre több látogatója lesz, s valószínűleg fel tudja idézni szervezete összeomlásának körülményeit.
A német biztonsági szervek abból indulnak ki, hogy Navalnij megmérgezése valamelyik orosz nemzetbiztonsági szolgálat műve volt. Megállapították, hogy a támadáshoz a Novicsok elnevezésű harci idegméreg egy még erősebb hatású változatát használták, mint az orosz katonai hírszerzés egy különítményének 2018-as akciójában, amely
Szergej Szkripal volt orosz–brit kettős ügynök és lánya ellen irányult az Egyesült Királyságban.

A német média szerint a Navalnij ellen használt mérget csak egy oroszországi különleges katonai laboratóriumban lehetett előállítani.

Az orosz állami közreműködésre utaló jelek magyarázzák Angela Merkel kancellár szokatlanul kemény minapi sajtónyilatkozatát is, amelyben gyilkossági kísérletnek minősítette a Navalnijjal történteket, s közölte: az eset körüli kérdéseket egyedül az orosz kormány tudja megválaszolni.

Navalnij az orosz elnök egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn lett rosszul, majd kómába esett. Omszkban kórházba vitték, de onnan augusztus 22-én Berlinbe szállították gyógykezelésre.

A német hadsereg (Bundeswehr) vegyi fegyverek elemzésére szakosodott laboratóriumában kimutatták, hogy a Novicsok típusú harci idegmérgek egyik fajtájából juttattak a szervezetébe Oroszországban. A német kormány szeptember 2-án közölte: az orosz ellenzék vezére mérgezéses támadás áldozata lett a hazájában. Berlin elítéli a támadást, és követeli az eset kivizsgálását az orosz hatóságoktól. A világ hét legfejlettebb ipari országának külügyminisztere közös nyilatkozatban sürgette Moszkvát, hogy mielőbb állítsa bíróság elé a mérgezésért felelősöket.