2024. április 26., péntek

Nobel-békedíjra jelölték Szerbiát, Koszovót és az Egyesült Államokat

Nobel-békedíjra jelölték az Egyesült Államokat, Szerbiát és Koszovó képviselőit, jelentette be Magnus Jacobsson svéd kereszténydemokrata parlamenti képviselő twitter-bejegyzésében.

Jacobsson javaslata szerint a felek a washingtoni megegyezés miatt érdemlik meg a jelölést, a megállapodásban ugyanis rendezték Szerbia és Koszovó gazdasági kapcsolatát, ez pedig egy jelentős lépésnek számít a két oldal békekötése felé.

Jacobsson ma nyújtotta be jelölését a díjat osztó Svéd Tudományos Akadémiának. – Ez a megegyezés azt a célt szolgálja, hogy kizárják a lehetséges további konfliktusok lehetőségét a Balkánon, ezáltal jelentős lépés a béke felé – jelentette ki Jacobsson, emlékeztetve arra, hogy a kilencvenes években véres háborúk zajlottak Európa ezen részén a volt jugoszláv tagállamok között.

– Az elmúlt évek során előfordult, hogy joggal aggódtunk az újabb konfliktusok kitörése miatt, ezért is fontos azt látni, hogy Donald Trump és adminisztrációja, valamint Szerbia és Koszovó képviselői mekkora előrelépést tettek a gazdasági viszonyok rendezése felé - tette még hozzá a svéd parlamenti képviselő.