2024. április 26., péntek

Szerbia támaszkodhat Oroszországra

Koszovó kapcsán Moszkva álláspontja nem változott, támogatják a Belgrád számára elfogadható kompromisszumos megoldást

Aleksandar Vučić szerb államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök mintegy félórás telefonbeszélgetést folytatott tegnap a koszovói kérdésről, a Washingtonban kötött megállapodásról és a brüsszeli tárgyalásokról. A Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint Oroszország nagyra értékeli Aleksandar Vučić az orosz–szerb kapcsolatokhoz való hozzájárulását.

Mint ahogy a közleményben rámutatnak, a telefonbeszélgetést a szerb fél kezdeményezte, így a beszélgetés fókuszában a koszovói kérdés megoldása állt.

A TASS orosz hírügynökség közleménye szerint Putyin megerősítette Oroszország álláspontját, miszerint továbbra is kitartanak a kompromisszumos, ugyanakkor kiegyensúlyozott megállapodás mellett, amely Belgrád számára elfogadható és amit az ENSZ Biztonsági Tanácsa is jóváhagy.

A Kreml közleménye rámutat, Oroszország továbbra is kész az országközi, de regionális és a nemzetközi kérdésekben is együttműködni Szerbiával.

A telefonbeszélgetéssel kapcsolatban a szerb elnök a hivatalos közösségi oldalán megjelentett bejegyzésében rámutatott, megvitatták a Balkánon uralkodó helyzetet, valamint szóba kerültek az aktuális szerb–orosz stratégiai kérdések is. A tárgyalófelek megerősítették, hogy Szerbia és Oroszország őszinte barátságot ápol, ami kölcsönös bizalmon alapul.

Vučić hangsúlyozta, Szerbia katonailag semleges ország, és a jelenlegi összetett és nehéz geopolitikai, katonai-biztonsági és gazdasági helyzet ellenére, szeretné megőrizni ezt a pozícióját. Putyin üdvözölte ezen elhatározást.

Vučić megköszönte Putyinnak Oroszország támogatását Szerbia területi integritásának és szuverenitásának megőrzésében, valamint a régió békéjének és stabilitásának megőrzésében, hiszen Vlagyimir Putyin többször kiemelte, Oroszország politikai támogatást nyújt Szerbia törekvéseinek elérésében.

A tárgyalófelek kitértek a két ország gazdasági kérdéseire is és az eddigieknél erőteljesebb gazdasági együttműködésben állapodtak meg. Mint megállapították, a mostaniak mellett jóval nagyobb együttműködési teret kínálnak az új közös projektumok.

A két államfő telefonbeszélgetése kapcsán Alekszandr Bocan-Harcsenkó, Oroszország belgrádi nagykövete fontosnak ítélte meg, hogy a két államelnök megerősítette a két ország együttműködését. Kiemelte, Koszovó jelenleg a nemzetközi politikai események sorában vezető helyen áll. Oroszország megerősítette álláspontját és kiemelték Vučić személyes erőfeszítéseit a tartós, igazságos és jogilag elfogadható, ugyanakkor Szerbia és a szerb nép érdekeinek megfelelő megoldás megtalálásában. Hozzátette, a koszovói kérdés, de ugyanakkor más nemzetközi és országközi kérdés megoldásában is Szerbia támaszkodhat Oroszországra –, áll a védelmi minisztérium közleményében.