2024. május 5., vasárnap

Kedvező eredmények a hazai pénzpiacon

A Szerb Nemzeti Bank devizatartaléka augusztusban 13,4 milliárd euró volt

Ez a pénzmennyiség 300 millió euróval több a tavaly augusztusinál. Az ilyen mértékű devizatartalékok 141 százalékkal fedezik az M1 pénzkészletét, valamint hat hónapnyi áru- és szolgáltatásbehozatalt is lefednek, ami kétszer nagyobb az eddigi standardtól – áll az SZNB péntek délelőtti közleményében.

Augusztus végén a nettó devizatartalékok 11,1 milliárd eurót tettek ki, bruttó értékben ez az összeg pedig 151,8 millió euróval volt alacsonyabb, mint a múlt hónap végén. Ez főleg két tényezőnek köszönhető, az állam 97, 5 millió eurós devizakötelezettségeinek kifizetése miatt, valamint az SZNB járványügyi krízist kezelő aktivitásainak, amivel a gazdasági stabilitást szándékozták elérni. Ekkor a deviza- és swapaukciók nettó értékesítésén alapuló teljes hatás összesen 173 millió euró volt.

A jegybank közleménye szerint a devizatartalékokba való nettó beáramlás augusztus folyamán, a szakszerű devizatartalékok, adományok, kezeléseknek köszönhetően összesen 114,6 millió euró értékű, a pozitív nettó piacnak pedig további 4,1 millió euró köszönhető. A bankközi devizapiacon megvalósított devizakereskedelem értéke augusztus folyamán 458,3 millió euró volt, ami 58,3 millió euróval volt alacsonyabb az előző havi eredményektől. Az idei év első nyolc hónapjában mintegy 4,4 milliárd euró forgalom valósult meg, a bankközi kereskedelemben az év első nyolc hónapjában pedig 4,4 milliárd euró értékű kereskedelem.

A Szerb Nemzeti Bank a közleményében felhívja a figyelmet az euró értékének folyamatos stabilitására is. Annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány körülményei között fennmaradjon a devizapiac relatív stabilitása, az SZNB augusztusban 160 millió eurót, az év eleje óta pedig egymilliárd és 515 millió eurót adott el a bankközi devizapiacon.