2024. április 26., péntek

Tízéves mélyponton a dollár

A szakemberek szerint eljött a végső ideje annak, hogy megszabaduljunk az amerikai értékpapíroktól

A koronavírus-járvány gazdasági következményeinek egyik fő vesztese az amerikai dollár, amelynek értéke az idén 11 százalékkal csökkent az euróhoz képest. Még januárban az uniós valutához viszonyított árfolyama 1,12 volt, tegnap azonban ez az arány 1,18-ra esett vissza. Ezzel a dollár elérte az elmúlt 27 hónapban jegyzett legalacsonyabb indexét, jövőre pedig akár további 36 százalékkal is csökkenhet az értéke – figyelmeztetett Ulf Lindahl, az A.G. Bisset Associates nagyvállalat vezetője.

A Sputnik hírportál szerint tíz éve nem volt ilyen mélyponton az amerikai értékpapírok értéke. Az utóbbi hetekben ugyan stabilizálódni látszott a helyzet, a szakemberek szerint azonban a dollár értékének csökkenése nem áll meg, jövőre pedig hosszadalmas árzuhanás fenyegeti.

MEGKORONÁZOTT EURÓ

Az amerikai dollár és az euró értéke tehát igencsak távolodni látszik egymástól. Az elemzők szerint ennek az az oka, hogy az Európai Unió sokkal jobban kezelte a pandémia miatt bekövetkezett változásokat, így a gazdaság is gyorsabban tud felépülni a járvány okozta veszteségekből. A Egyesült Államokban azonban a bruttó hazai termék (GDP) 40 százalékkal esett vissza a második negyedévi jelentések szerint, ez pedig nem kecsegtet a gazdasági felépülés reményével.

A dollár rohamos zuhanásához a pandémia mellett hozzájárultak az amerikai politikai életet jellemző bizonytalanságok, a társadalmi elégtelenséget kifejező tüntetések és a tömeges rendbontások, de az amerikai valuta alakulását befolyásolják a beharangozott választások is – sorolta az értékvesztés lehetséges okait a RIA Novosti orosz hírügynökségnek Grigorij Versinsin, a Lavnik Investments nagyvállalat ügyvezetője. A Hedge fund befektetési alapok vezetői szerint az amerikai választások miatt az euró akár 1,25 dollárra is drágulhat. A dollár értékének csökkenését a demokraták várható győzelme sem enyhítheti – állítják a londoni MUFG Bank pénzintézet szakemberei.

Az aktuális politikai és gazdasági helyzet pozitív kezelése mellett az euró mellett szól a rugalmassága is: az amerikai dollárhoz viszonyítva ugyanis sokkal kevésbé függ a nafta árának alakulásától és a Közel-Keleten zajló politikai történésektől. Mindezek miatt a nagy vállalkozások és az államok vezetőségei is egyre szívesebben térnek át az uniós valutában történő fizetésre.

A jövőben tehát az euróé lehet a fő valuta koronája – hangsúlyozták a Mizuho japán bank szakemberei, akik szerint az elkövetkezőkben az világgazdaság elsődleges fizetőeszköze az uniós valuta lesz.

MENTENI A MENTHETŐT

Az új helyzet azonban nem azt jelenti, hogy észszerűtlenül és azonnal meg kell szabadulni az amerikai dollártól – figyelmeztetnek a szakemberek, akik szerint érdemes elgondolkodni a megtakarítások euróba való átváltásáról, ám meg kell várni az erre legmegfelelőbb pillanatot. Az elemzők hangsúlyozzák, hogy a probléma inkább abban rejlik, hogy hol érdemes jelenleg takarékoskodni: az Európai Központi Bank ugyanis viszonylag kedvezőtlen feltételeket ajánl a letétekre. Pillanatnyilag csak akkor érdemes letétekben gondolkodni, ha nem a jövedelem a cél, hanem a pénz biztonsága – emelik ki a befektetési tanácsadók.

Aki viszont keresni is szeretne a megtakarításával, annak figyelmesen követni kell a tőzsdei változásokat – hangsúlyozta Denis Ikonnikov, az orosz QBF portfólió igazgatója. A konzervatívabb befektetőknek az aranyban rejlő lehetőségek kihasználását is ajánlják, mivel az artany fokozatosan drágul az Egyesült Államokban tapasztalt bizonytalan helyzet miatt. Érdemes a Blue chips típusú értékpapírokba is fektetni, amelyek az alacsony kockázat miatt kisebb, de biztos jövedelmet szavatolnak – állítják a Raison Asset Management moszkvai irodájának pénzügyi tanácsadói.

A jelenlegi helyzetben azonban nem létezik kockázatmentes befektetés – hangsúlyozzák kivétel nélkül a szakemberek, akik szerint a koronavírus-járvány második hulláma újra megingathatja az amúgy is bizonytalan lábakon álló világgazdaságot.