2024. április 26., péntek

Magyarkanizsáról továbbvezet az út

Papdi Nándor a generáció diákja

Az egyetlen magyarkanizsai középiskola, a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont legjobb tanulójává választották az elmúlt tanévben Papdi Nándort, aki hálás az itt töltött évekért, és tovább is viszi az itt megszerzett tudást.

Milyen volt egy kis faluból egy kicsit nagyobb településre utazni nap mint nap, hogyan emlékszel vissza a középiskolás évekre?
– Túl sok változás nem történt, hiszen óvodás korom óta busszal utazom, igaz, akkor még csak 5 kilométert utaztam Királyhalomról Kispiacra, később pedig 20-at Magyarkanizsára. A középiskola életem eddigi legjobb négy éve volt. Nagyon jó barátokat szereztem, akikkel sokat hülyéskedtünk, és ezért az iskolás évek egy szempillantás alatt elteltek.

Miért épp ezt az iskolát és ezt a szakot választottad, és ha visszapörgethetnéd az idő kerekét, ugyanígy döntenél?
– Édesapám terelgetett erre a szakra, aki növényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási szakmérnök. Megszerettette velem a növényekkel való foglalkozást és azt a folyamatot is, amelynek során kemény munkával egy pici magból csodákat tudunk termeszteni. Mi is zöldségtermesztéssel foglalkozunk, főleg fóliasátrakban, és az iskola mellett én is kivettem a részemet a munkából. Nem bántam meg, hogy ebbe az iskolába iratkoztam, mert nagyon szép négy évet kaptam. A középiskola ideje alatt sok emberrel megismerkedhettem, és sok hasznos tudást szereztem.

Milyen eredményeket kellett elérni ahhoz, hogy a generáció diákjának tudhasd magad?
– Sok versenyen voltam, ami nagyon sok munkával, illetve idő- és energiabefektetéssel járt. Már első osztályban részt vettem a TUDOK-on, ami tapasztalatgyűjtésnek nagyon jó volt, hiszen bár már általános iskolában is sok versenyen voltam, azok inkább írásbeliek voltak, itt pedig ki kellett állni az emberek elé, és beszélni kellett. A versenyekre való felkészülés legnehezebb része az volt, hogy megtanuljak kiállni emberek elé, érthetően előadjam a kutatásomat, és megvédjem a zsűri előtt. Minden évben több versenyen is részt vettem. Ezek mellett természetesen nem elhanyagolható az a tényező sem, hogy mind a négy évben színkitűnő voltam, így Vuk-diplomát kaptam.

Miben voltál a legsikeresebb, és mennyi tanári támogatást kaptál, vagy mennyire kellett önállónak lenned?
– Nehéz megmondani, miben voltam a legsikeresebb, és melyik tantárgyat szerettem jobban, ezért nem is emelnék ki külön egyet sem. A középiskola befejezésével sok tantárgyból dicséretben részesültem, magyar nyelv és irodalomból, kémiából, matematikából, földrajzból, vállalkozástanból, növénytermesztésből, talajtan és agrokémiából, illetve állattenyésztésből is. Kőrösi Sóti Beáta tanárnő segített a legtöbbet, aki meglátásaival és tanácsaival folyamatosan terelgetett engem a négy év alatt.

Mik voltak a legnagyobb sikereid?
– Második osztályban részt vettem a zentai fogyasztóvédelmi versenyen, ahol első helyezést értem el. Újvidéken, a GENIUS versenyen két szekcióban is indultam egyszerre, és mindkettőben első helyezést értem el. Harmadikban is voltam a GENIUS versenyen, ahol mezőgazdaság és biológia szekcióban első helyezett lettem. Negyedikben a Szabadkán megrendezett Virtuális vállalatépítés – Ötlettől az üzletig versenyen harmadik helyezést értünk el a háromtagú csapatommal. Idén sajnos sok versenyem elmaradt, amire sokat készültem, az a mezőgazdasági iskolák számára megszervezett országos verseny, ezért ez lett volna a legfontosabb. A fogyasztóvédelmi versenyre Bajusz Koncz Ágnes kémiatanárnő készített fel, az összes többire Kőrösi Sóti Beáta, nem sajnálva rám az idejét és az energiáját. A versenyeken elért helyezésekért a dicsérő oklevelek és a könyvek mellett három alkalommal egy-egy hetes táborozást kaptam a Balatonra, tavaly szeptemberben pedig a tartományi kormánynak köszönhetően az elért eredményeim miatt részt vehettem egy hétnapos németországi tanulmányi úton Baden-Württemberg tartományban, aminek csúcspontja a John Deere traktorgyárban tett látogatás volt.

Milyen alapot és lehetőségeket adott a magyarkanizsai Beszédes József MMIK?
– Meglátásom szerint az, aki figyelt az órákon, és még tanult is hozzá, megfelelő alapot kapott a továbbtanuláshoz, illetve a gyakorlatban is hasznosítani tudja majd az itt elsajátítottakat.

Kinek ajánlanád ezt az intézményt?
– Mindenkinek ajánlanám, aki tanulóbarát iskolába szeretne járni. A tanárok ebben az iskolában nem azt nézik, hogy mivel piszkálják a diákokat, hanem azt szeretnék, hogy megtanulják azt az anyagot. Ezt onnan tudhatjuk, hogy az iskola minden évben a legjobbak között van a mezőgazdasági iskolák számára megrendezett versenyen. A többi szaknál is ugyanez a helyzet. A mezőgazdasági szakot azoknak ajánlom, akik ezzel akarnak foglalkozni, vagy akik a mezőgazdasági ágazatban akarnak továbbtanulni.

Hol folytatod a tanulmányaidat, és miért választottad azt az irányt?
– A tanulmányaimat a budapesti Szent István Egyetem zentai kihelyezett tagozatán szeretném folytatni kertészmérnök alapszakon. A nővérem is Zentán végzett, és úgy érzi, hogy megfelelő alapot kapott. Most Budapestre jár a Szent István Egyetem növényorvosi mesterképzésére, ahol az utolsó évét kezdi. Azért is választottam ezt az egyetemet, mert itt csak pénteken és szombaton van tanítás, és így többet tudok segíteni a családi gazdaságban.

Hogyan és hol látod magad néhány év múlva?
– A tervem az, hogy Budapesten, a Szent István Egyetemen csinálom meg a mesterképzést, azt azonban még nem döntöttem el, hogy a növényvédelem vagy a növénynemesítés vonalat választom-e. A célom a doktori cím megszerzése, azután pedig egy jól fizető állás.