2024. április 26., péntek

Kevesebb a fuvarok száma

A taxiban utazók egy része továbbra sem tartja be az óvintézkedéseket

A koronavírus-járvány miatt a taxisoknak meglehetősen nehéz ugyanannyi bevételre szert tenniük, mint korábban. A tavasszal kihirdetett rendkívüli állapot ideje alatt a legtöbbjüknek a korábbihoz képest 20 százalékra csökkent a munkája, mára valamelyest javultak a mutatóik. A szabadkai taxiegyesületek képviselői lapunknak nyilatkozva elmondták, hogy a vendéglátóipari egységek korai zárása miatt a harmadik, azaz az esti műszakban és hétvégenként szinte alig akad teendőjük.

– Mindannyian megéreztük a járvány következményeit. Jelenleg 40 százalékkal kevesebb munkánk akad a korábbi évekhez viszonyítva. Az állami támogatásokat egyesületünk minden tagja kérelmezte. Esténként üres a város, ezért a mi munkánkra is kisebb szüksége van a lakosságnak. Maszkokat viselünk, minden fuvart követően kezet fertőtlenítünk, az irodánkban fertőtlenítőszert helyeztünk ki. Az utasok 60 százaléka tiszteletben tartja a rájuk vonatkozó intézkedéseket, véleményem szerint azonban mindenkinek maszkot kellene viselnie, hogy megóvjuk egymást az esetleges fertőzéstől – mondta a Pan Taxi illetékese.

A Boban taxi egyesület tagjainak is kevesebb munkája akad. Lapunknak elmondták, hogy az utasok egy része nem veszi komolyan a vírus jelenlétét, míg mások betartják az óvintézkedéseket.

– A rendkívüli állapot ideje alatt a lakosok nagy része kerülte a taxisok szolgáltatásait a szociális távolságtartás miatt. A tavaszi időszak végét követően úgy tűnt, hogy normalizálódik a fuvarok száma, de továbbra is kevesebb munka van az előző évekhez képest. A hétvégéken jelentősen csökkent a fuvarok mennyisége, de a hétköznapokon is, ami a vendéglátóipari egységek rövidített nyitvatartása miatt történik. A fuvarozók minden védőintézkedést betartanak, alkohollal tisztán tartják a kilincseket, a gépjárművekben kézfertőtlenítőt tartanak. A járvány megjelenésének első napjától arcmaszkokat viselnek, és ehhez azóta is tartják magukat. Az utasok vegyesen állnak hozzá a szabályok betartásához. Két végletet figyeltünk meg: vannak akik rendkívül félnek a fertőzéstől, míg mások világszintű átverésnek tartják vírus jelenlétét – magyarázták az egyesületből.

Az Ekonomik taxi egyesületének vezetősége a Magyar Szónak elmondta, hogy a kijárási tilalom idején az addigihoz viszonyítva 20 százalékra csökkent a fuvarozások száma.

– A polgárok nagy hányada otthonról végezte a munkáját, a vállalatok, ahol általában kérik a szolgáltatásainkat, bezártak. Májustól már a korábbihoz viszonyítva 60 százalékra növekedett a munkánk mennyisége, és jelenleg is itt tartunk. Így próbálunk napról napra megélni. Nehezíti a helyzetet, hogy amikor az éttermek, szórakozóhelyek és kávézók bezárnak, Szabadka utcái kiüresednek. A sofőrök mindegyike megkapta a minimálbérre vonatkozó támogatásokat, egy részük még ma is őrzi ezt az összeget arra az esetre, ha újból megszorítások fenyegetnének bennünket. A 8000 euróig terjedő, új gépjárművek vásárlására vonatkozó állami támogatást két kollégám kérelmezte, még nem jutottak sorra a kérelmükkel, ezért még kérdéses, hogy megkapják-e azt. Az utasaink nagy száma, körülbelül 90 százaléka visel arcmaszkot a fuvarok ideje alatt, és mindig a hátsó ülésen foglalnak helyet. A gépjárműveink ablakain feltüntettük az óvintézkedési szabályokat, a taxisok maszkot viselnek, a kezüket és az üléseket is rendszeresen fertőtlenítik – részletezte az Ekonomik taxi illetékese.