2024. április 26., péntek
SPORTHÍREK

Világos ezüstérmes

ATLÉTIKA

Második helyen zárta a felnőtt országos bajnokságot a gerelyhajító Világos Adriana. A 16 éves kishegyesi nagylány a 600 grammos gerellyel 56,68 méterig jutott az ötödik próbálkozásánál, ami 2,2 méterrel maradt el az aranyérmes Marija Vučenović teljesítményétől (58,88 m).

A 4×100-as férfi váltóknál a zentai csapat (Lalić Zsolt, Fodor Ádám, Nagy Abonyi Gergő, Lalić Miroslav) 43,95 másodperces idővel a negyedik helyet szerezte meg.

Világcsúcs félmaratonon…

Peres Jepchirchir világcsúccsal nyerte meg szombaton a prágai női félmaratont. A 26 éves kenyai futó 1:05:34 óra alatt teljesítette a 21,1 kilométeres távot kizárólag női atlétákból álló mezőnyben, ezzel átadva a múltnak az etióp Netsanet Gudeta 1:06:11 órás rekordját, amelyet a 2018-as félmaratoni világbajnokságon ért el. „Azt hittem, hogy talán 1:04:50 körüli időt fogok futni, de így is boldog vagyok” – mondta a 2016-os év félmaratoni világbajnoka. Jepchirchir 2017-ben az egyesült arab emírségekbeli Rász el-Haimában már ért el világcsúcsot, de akkor az 1:05:06 órás eredményét vegyes mezőnyben jegyezte. Férfiakkal együtt futva az etióp Ababel Yeshaneh tartja jelenleg a női rekordot 1:04:31 órával.

…és az egyórás futásban

A négyszeres olimpiai bajnok brit Mo Farah megdöntötte a férfi egyórás futás világcsúcsát a brüsszeli atlétikai viadalon, amelyen a női rekord is megdőlt. A 37 éves Farah 21 330 métert tett meg hatvan perc alatt, ezzel megjavította az etióp Haile Gebrselassie 13 évvel ezelőtt felállított, 21 285 méteres világrekordját. A brit futó egyben megdöntötte az Európa-rekordot is, amelyet a holland Jos Hermens tartott 1976 óta 20 944 méterrel. Az 5000 és 10 000 méteren Londonban, majd Rióban is olimpiai bajnok, hatszoros világbajnok britnek idén ez volt az első versenye.

Másfél órával korábban a holland Sifan Hassan a női egyórás futás világrekordját döntötte meg. Az etióp származású futó 18 930 métert tett meg hatvan perc alatt, ezzel az etióp Dire Tune 2008-ban Ostravában elért 18 517 méteres csúcsát döntötte meg. A belga város eredetileg Gyémánt Liga-viadalnak adott volna otthont, de a járvány miatt ezúttal csupán egy meghívásos eseményt rendeztek nézők nélkül.

VITORLÁZÁS

Berecz Zsombor Európa-bajnok

Berecz Zsombor nyerte meg a finndingi-Európa-bajnokságot, amely tegnap ért véget a lengyelországi Gdyniában. A magyar sportoló az egy héttel ezelőtt kezdődött verseny utolsó előtti napján, szombaton állt az élre. A kontinensviadal honlapja szerint a vasárnapi első futamban 8. lett, ezzel behozhatatlan előnyre tett szert, végül 53 helyezési ponttal végzett az élen. Berecz 2018-ban világbajnok volt finndingiben, 2016-ban és 2019-ben pedig Európa-bajnoki ezüstérmet nyert.

KÉZILABDA

Egy csoportban a magyarok és a németek

A magyar és a német válogatott azonos négyesbe került a januári, egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokság szombat este elkészült csoportbeosztása alapján. A magyarok és a németek mellett Uruguay és a Zöld-foki Köztársaság együttese szerepel majd az A csoportban. Mind a nyolc négyesből az első három jut a középdöntőbe, ahol négy darab hatos csoportban folytatódnak a küzdelmek, és mindegyikből az első kettő jut a negyeddöntőbe. A középdöntőben Brazília, Tunézia, Lengyelország és Spanyolország közül három csapat vár az A csoport továbbjutóira.

A csoportbeosztás, A csoport: Németország, Magyarország, Uruguay, Zöld-foki Köztársaság. B csoport: Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország. C csoport: Horvátország, Katar, Japán, Angola. D csoport: Dánia, Argentína, Bahrein, Kongói DK. E csoport: Norvégia, Ausztria, Franciaország, Észak-Amerika 1. számú csapata. F csoport: Portugália, Algéria, Izland, Marokkó. G csoport: Egyiptom, Svédország, Csehország, Dél-Amerika 4. számú csapata. H csoport: Szlovénia, Fehéroroszország, Koreai Köztársaság, Oroszország.

A január 13. és 31. közötti torna lesz a 27. férfi világbajnokság, de az első, amelyen már 32 csapat szerepel. A mérkőzéseknek Kairó két csarnoka, valamint Gíza és Alexandria ad majd otthont.

NHL

Jöhetnek a főcsoportdöntők

Kialakult az észak-amerikai profi jégkorongliga legjobb négy csapatának mezőnye. Keleten a New York Islanders lesz a már korábban továbbjutott Tampa Bay ellenfele, az Islanders sima 4:0-val verte a Philadelphiát a mindent eldöntő hetedik mérkőzésen. Nyugaton mindkét elődöntő a lehető leghosszabb sorozatot érte meg. A Dallas 3 perccel a mérkőzés vége előtt egyenlített a Colorado ellen, majd a hosszabbítás 8. minutumában győztes gólt szerzett. A Stars ellenfele a főcsoport fináléjában a Vegas lesz, amely az utolsó harmad utolsó hat percében vágott három gólt a Vancouvernek a sorsdöntő találkozón.

NHL, főcsoport-elődöntő, kelet: Philadelphia–NY Islanders 0:4 (3:4). Nyugat: Vegas–Vancouver 3:0 (4:3), Colorado–Dallas 4:4, h. u. 4:5 (3:4).