2024. április 26., péntek

Támogatják a tiltakozókat az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói is

Az Újvidéki Művészeti Akadémia jelenlegi és több egykori hallgatója is támogatásáról biztosította a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) napok óta tiltakozó hallgatóit és oktatóit.

„Az egyetemi autonómia az oktatás egyik alappillére, ha ez sérül, sérül a szabad oktatás is. Kiállunk értetek és a szabad színházi oktatásért!” – olvasható a támogatói nyilatkozatban.

Az SZFE hallgatóival néhány napja a Szabadkai Népszínház magyar társulata is szolidaritást vállalt. A színház hivatalos Facebook-oldalán szereplő bejegyzés szerint a színház tagjai a nevüket vállalva álltak a diákok mögé, akiknek egy része az augusztus 31-i demonstráció után bevonult az egyetem épületébe, szimbolikusan elfoglalva azt és deklarálta, hogy a várható új vezetőség tagjait az épületbe be nem engedi.

Mint ismeretes, augusztus végén az SZFE vezetése az egyetemi autonómia elvesztése miatt lemondott posztjáról. Többek között Upor László rektorhelyettes, Novák Eszter rektorhelyettes, Németh Gábor rektori tanácsadó, illetve a filmes és színházas intézet vezetője – Balázs Gábor és Bagossy László – , valamint a szenátus tagjai is. Tanáraikat a hallgatók tiltakozó megmozdulásokkal támogatják.