2024. április 26., péntek

Palesztina figyelmeztet

– Felszólítunk minden államot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot, beleértve az ENSZ Biztonsági Tanácsának 478-as és 2334-es határozatát is. A nemzetközi jog megsértése a gyengeség jele – írta a Twitter-bejegyzésben Saeb Erekat, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet főtitkára. Palesztina ilymódon ismételten felszólított , hogy minden országgal megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat, amely áthelyezi nagykövetségét Jeruzsálembe, vagy ott nyitja meg – jelenti a Beta hírügynökség.

A figyelmeztetésre a pénteken Washingtonban megkötött, Belgrád és Pristina közötti elvi megállapodás adott okot, melyben Szerbia vállalta, hogy az ország Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezi át izraeli nagykövetségét, Koszovó és Izrael pedig a kapcsolatok felvételében állapodtak meg.

A főtitkár kritizálta az arab és muzulmán országokat, amiért nem gyakoroltak nyomást a Trump-adminisztrációra emiatt, s azt írta, Trump rá akarja venni az afrikai Malawit is, hogy tegye át nagykövetségét Jeruzsálembe. Az Egyesült Államok 2018 májusában költöztette át nagykövetségét Jeruzsálembe, mivel Trump Jeruzsálemet  ismerte el Izrael fővárosának. Az USÁ-n kívül ezt csak Guatemala tette meg.