2024. április 26., péntek

Tüntetnek, közben a járvány terjed

Igaz, hogy továbbra is az Egyesült Államok, Brazília és India áll vezető helyen a koronavírus-járványban megfertőződtek számában, de Európában sem enged szorításából a vírus. Magyarországon és Csehországban rekordokat döntött a napi fertőzések száma, de Horvátországban sem sokkal jobb a helyzet: két hónap óta tart a betegség fölgyorsult terjedése.

Tüntetnek Zágrábban (Fotó: AP/Beta)

Tüntetnek Zágrábban (Fotó: AP/Beta)


Míg a kormányok igyekeznek különböző intézkedésekkel útját állni a vírus terjedésének – Londonban például kiszélesítik a járdákat a távolságtartás betarthatósága érdekében –, több országban is tüntetéseket szerveznek a járványtagadók, követelve a korlátozások, egyebek mellett a kötelező maszkhasználat megszüntetését.
Németországban már több alkalommal utcára vonultak a tiltakozók, a hétvégén pedig Zágrábban és Rómában is szerveztek tüntetést. A horvátországi fölvonulók transzparensein azt olvashattuk, hogy a Covid hazugság.


Szombaton Róma történelmi központjában vonultak föl az olaszok a fertőzés terjedését akadályozó óvintézkedések ellen. Több ezren voltak, és egyikük sem viselt maszkot. A megmozdulást élesen elítélte olasz politikusok sora. Giuseppe Conte miniszterelnök a tüntetőknek szánt üzenetében szembesítette őket a számokkal: a járványnak már 35 ezer halottja van Olaszországban, a fertőzöttek száma meghaladja a 276 ezret.


A kételkedőket az sem győzte meg a járvány valódiságáról, hogy napok óta kórházban van Silvio Berlusconi volt kormányfő koronavírus-fertőzés miatt.