2024. április 26., péntek
NEMZETEK LIGÁJA

Nem ért pontot a feltámadás

Ronaldo méhcsípés miatt nem lépett pályára – Mancini szemüveg hiányában rossz kezdőt küldött fel
Sallai, Szalai Attila és Szalai Ádám a tizenhatoson belül: csak előbbinek jött össze a gólszerzés (Fotó: Beta/AP)

Sallai, Szalai Attila és Szalai Ádám a tizenhatoson belül: csak előbbinek jött össze a gólszerzés (Fotó: Beta/AP)

Magyarország 3:2-es vereséget szenvedett Oroszországtól a Nemzetek Ligája B divíziójának 2. fordulójában. Marco Rossi szövetségi kapitány a meccs előtt azt mondta, ezúttal a játék képe fontosabb, mint az eredmény, de a hármas sípszó után egyikkel sem lehetett teljesen elégedett. Két teljesen ellentétes félidőt produkált a magyar csapat: az oroszok Mirancsuk révén a 14. percben szereztek vezetést, Odzojev a 32.-ben megduplázta az előnyt, a szünet után Mário Fernandes 3:0-ra alakította az eredményt. A vendégek talán már elhitték, hogy nyertek, de Sallai a 62. minutumban szépített, a csereként beálló Nikolić pedig visszahozta a meccsbe a magyarokat. A hármas sípszóig már semmi sem változott. A nemzeti tizenegy bánhatja, hogy az első játékrészben védelmi hibái miatt nem volt reális esélye a győzelemre.

B divízió, 1. csoport: Norvégia–Ausztria 1:2, Románia–Észak-Írország 1:1. 2. csoport: Skócia–Izrael 1:1, Szlovákia–Csehország 1:3. 3. csoport: Magyarország–Oroszország 2:3. 4. csoport: Wales–Bulgária 1:0, Írország–Finnország 0:1.

Chiellini a padon, Acerbi a füvön…

A legmagasabb osztályban a mérkőzéseken egy kivételével mindenhol érvényesült a papírforma, csak az olaszok Bosznia-Hercegovina elleni 1:1-es döntetlenje okozott meglepetést. Mancini, az olaszok szövetségi kapitánya elhagyta a szemüvegjét, amikor pedig stábtagja megmutatta neki a kezdőt, vakon rábólintott. Mancini később eszmélt rá, hogy micsoda hibát vétett: a csapatkapitány Chiellni a padra szorult, helyette Acerbit küldte pályára. „Elhagytam a szemüvegemet, anélkül nem láttam semmit. De mindegy, mert úgy beszéltük meg, hogy Acerbi játszik az egyik, Chiellini a másik meccsen, csak épp fordítva terveztük” – mondta a meccs után a szakvezető. Az 1. csoportban a Koeman utáni életbe kezdő hollandok 1:0-ra legyőzték a Lewandowski nélkül felálló lengyeleket.

Az ötszörös aranylabdás Ronaldo különös baleset miatt pihent. Fernando Santos elárulta, hogy a támadó lábát megcsípte egy méh, és edzeni sem tudott. Az NL-címvédő a legnagyobb sztárja nélkül 4:1-re verte Horvátországot. Mbappé döntött Franciaország javára a svéd–francia csatán. A PSG vb-győztese az első félidő végén kiszorított helyzetből tekert az ellenfél kapujába. Az Izland–Anglia derbi 2 piros lapot és 2 tizenegyest hozott, ám a büntetőt csak Sterlingék értékesítették. Belgium különösebb megerőltetés nélkül 2:0-ra diadalmaskodott a dánok ellen.

A divízió, 1. csoport: Olaszország–Bosznia-Hercegovina 1:1, Hollandia–Lengyelország 1:0. 2. csoport: Izland–Anglia 0:1, Dánia–Belgium 0:2. 3 csoport: Portugália–Horvátország 4:1, Svédország–Franciaország 0:1.

Gibraltár ötödik győzelme

A San Marino elleni 1:0-val Gibraltár válogatottja történelme ötödik nyertes mérkőzését könyvelhette el. Az alacsonyabb osztályokban a gibraltáriak mellett csak Észak-Macedónia tudta otthon tartani a pontokat

C divízió, 1. csoport: Azerbajdzsán–Luxembourg 1:2, Ciprus–Montenegró 0:2. 2. csoport: Észak-Macedónia–Örményország 2:1, Észtország–Grúzia 0:1. 3. csoport: Szlovénia–Moldova 1:0. 4. csoport: Litvánia–Kazahsztán 0:2, Fehéroroszország–Albánia 0:2. D divízió, 1. csoport: Andorra–Feröer szigetek 0:1. 2. csoport: Gibraltár–San Marino 1:0.