2024. április 26., péntek

A járványügyi előírásokkal összhangban

Díszülés, városnapi kiállítás, koszorúzás korlátozott létszámmal lesz a zentai városnapi rendezvénysorozat keretében, a népünnepély és a tűzijáték viszont elmarad

Zenta község napja alkalmából idén a megszokottnál szerényebb, a járványügyi előírásokkal összhangban életre hívott rendezvényekkel készülnek a szervezők, így mindössze a községi képviselő-testület díszülését, valamint még néhány kísérőrendezvényt tartanak meg, mivel ezekhez adottak a feltételek – hangsúlyozta az önkormányzat tegnapi sajtótájékoztatóján Juhász Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja, aki hozzáfűzte, hogy az előző években megszokott népünnepély, a városnapi koncertek, a tűzijáték és nagyobb rendezvények idén elmaradnak.

Hugyik Richárd és Juhász Attila a zentai önkormányzat sajtótájékoztatóján (Horváth Zsolt felvétele)

Hugyik Richárd és Juhász Attila a zentai önkormányzat sajtótájékoztatóján (Horváth Zsolt felvétele)

A sajtótájékoztatón Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatója ismertette azokat a városnapi programokat, amelyeket a jelenlegi körülmények közepette megtartanak, feltéve, ha addig nem szigorodnak az egészségügyi előírások. Így szeptember 10-én, csütörtökön 17 órától a Szent Mihály arkangyal templomban rendezik meg a hagyományos parasztosz gyászmisét, majd ugyanezen a napon 18 órától a Városi Múzeumban megnyitják a Háborúk közötti történetek Zentáról 1918–1941 című kiállítást. A Tisza-parti város sajátos történelmét bemutató kiállításon is be kell tartani az óvintézkedéseket, ezért a megnyitón mindössze harmincan lehetnek egyszerre jelen, azok viszont, akik erre nem jutnak be, az előző csoport távozása után megtekinthetik a kiállítás anyagát. A tárlat előreláthatólag november első feléig lesz nyitva.

A városnapi díszülést szeptember 11-én, pénteken 10 órai kezdettel tartják meg a városháza dísztermében, ahol átadják a község legrangosabb kitüntetéseit is, ünnepi beszédet Czegledi Rudolf, a község polgármestere mond majd, az ülést pedig Szabó Dékány Zsófia, a községi képviselő-testület elnöke vezeti. Az ülésen is szigorúan betartják az előírásokat, többek között a harmincas létszámot. Hugyik Richárd elmondása szerint ezért idén a kórusok sem lesznek jelen a díszülésen, amelyet követően 12 órától a zentai csata emlékhelyénél megkongatják az emlékharangot és megkoszorúzzák az emlékhelyet. Végül ugyanezen a napon 17 órától a Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplomban tedeum hálaadó mise lesz.

Juhász Attila megjegyezte, hogy Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete jóvoltából a város főterén idén is utcakiállítás nyílik, amelynek témája az 1970-es árvíz és a 125 éves zentai villamosítás. A községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja egyben a polgármester és az önkormányzat nevében elnézést kért mindazoktól, akik az elmúlt években kitüntetettjei, díjazottai voltak a városnak, amiért az idén nem tudják őket meghívni a díszülésre, ahogyan azokat a jeles zentai közéleti személyiségeket sem, akik az eddigiekben rendszeres vendégei voltak a díszülésnek.

Juhász Attila elmondta azt is, hogy szeptember elsejétől érvényesek az új járványügyi előírások, és ezek függvényében határoztak a hónapban esedékes rendezvényekről is. Így a vasárnap esedékes vásár is elmarad. Ezenkívül nagy valószínűséggel tovább tolódik a szeptember 20-ára áttett Mosolytenger gyermekfesztivál, valamint a Szent Mihály-napi Sokadalom időpontja is módosulhat.