2024. április 26., péntek

Iskolaszentelés és -átadás Temerinben

Energiatakarékos „zöldiskola” lett a Kókai Imre Általános Iskola

Valamivel több mint ötven éve épült fel Temerinben a Kókai Imre helyi származású spanyol harcos nevét viselő új általános iskola. A több mint fél évszázad alatt az épület a folyamatos gondviselés ellenére is megrongálódott, szükséges volt egy alapos felújítás, ami több mint egy évig tartott, és 150 millió dinárba került. A teljesen felújított iskolaépületet szeptember elsején lakta be a tanintézet mintegy négyszáz tanulója (a többiek a Telep városrész iskolájába járnak).

Ft. Szöllősi Tibor plébános megszenteli a főbejárat előcsarnokát (Góbor Béla felvétele)

Ft. Szöllősi Tibor plébános megszenteli a főbejárat előcsarnokát (Góbor Béla felvétele)

Az ünnepélyes átadási ünnepségre csütörtökön került sor, számos vendég, közöttük Mladen Zec polgármester, Pásztor Róbert, a községi képviselő-testület elnöke, a községi tanács tagjai, a katolikus egyház lelkipásztorainak és más vendégek részvételével. Ft. Szöllősi Tibor plébános és Sáfrány Dávid káplán a Jóisten áldását kérték a tanintézetre, annak tanulóira és a pedagóguskarra, majd megszentelték a tantermeket és helyiségeket.

Sziveri Béla iskolaigazgató fontosnak tartotta elmondani, hogy az iskola felépítése óta ilyen mértékű felújítást még nem végeztek az épületen. A bútorzaton kívül mindent felújítottak, a tetőzetet, a nyílászárókat, a padlózatot, vizes gócokat, villanyhálózatot, energiatakarékos világítótesteket szereltek fel, kiépítették a tantermek hangosítását és az épület videó- és internetrendszerét, elvégezték a külső hőszigetelést, valamint az épület belső festését. Az igazgató nem kis örömmel mondta, hogy kifejezett energiatakarékos „zöldiskola” lett a tanintézet. Az ünnepség a tanórák váltásának idején zajlott. Megfigyelhető volt, hogy a diákok mennyire rendszeretően vigyáznak a felújított épületre és a berendezésre.