2024. április 26., péntek

Rekordszámú óvodás

Az idén sem marad el az újonnan beíratott gyermekek beszoktatása

Az idén 4430 gyermeket írattak be a szabadkai óvodákba és bölcsődékbe, ami rekordszámnak minősül a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézményben, tudtuk meg Veljko Vojnićtól, az intézmény műszaki igazgatójától.

– Ez a szám százzal több az előző évhez képest. Évről évre egyre több gyereket íratnak be az intézmény óvodáiba és bölcsődéibe, így a 2019-es évhez hasonlóan idén is kihasználtuk a törvényes lehetőséget, hogy húsz százalékkal több gyereket fogadjunk, mint amennyit az oktatásügyi minisztérium előírt. A beiratkozás előtt javasoltuk a szülőknek, hogy aki teheti, tartsa otthon a gyermekét a járványhelyzet miatt. Összesen ezer óvodás esetében döntöttek úgy a szülők, hogy inkább még nem hozzák el gyermeküket a bölcsődébe vagy az óvodába – mondta az igazgató.

Az intézményben mind a mai napig egyetlen koronavírus-fertőzés sem történt. A dolgozóknak, a szülőknek és a gyermekeknek is be kell tartaniuk az egészségügyi óvintézkedéseket.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Május óta betartjuk a javaslatokat, a járványügyi szolgálat pedig elégedett az intézkedések betartatásának szigorával. A szülők nem léphetnek be az óvodákba, csak a bejáratig kísérhetik el gyermeküket. A kicsiknek a bejáratnál megmérik a testhőmérsékletét, lábfertőtlenítő szivacson kell áthaladniuk és kezet kell mosniuk. Az alkalmazottaknak maszkot, egyenruhát, kesztyűt kell viselniük. Nehéz minden szabályt betartani, ha gyermekekről van szó, de az alkalmazottak ügyelnek a rendre és a tisztaságra, igyekeznek minél gyakrabban fertőtleníteni a helyiségeket. Az óvónők úgy szervezik meg a foglalkozást, hogy a csemeték, az időjárási feltételeknek megfelelően, minél több időt töltsenek a szabadban – nyilatozta Veljko Vojnić.

Nem marad el az új óvodások beszoktatása, az adaptációhoz azonban külön szabályokat kell betartaniuk a szülőknek.

– Nagyon fontos a beszoktatási időszak, mert a gyermeknek meg kell szoknia az új környezetet és az új embereket. Emiatt az idén sem hagytuk ki az egy vagy kéthetes adaptációs időszakot. A szülők kisebb csoportokban, két-három órás váltásokban jöhetnek el az újonnan beiratkozott gyerekekkel – magyarázta az igazgató.