2024. április 26., péntek

Új tűzoltóautót kapott a város

Szolgálatba helyezték a harmadik hidraulikus létrát

Annak érdekében, hogy egy városnak a lakói a lehető legbiztonságosabban érezhessék magukat, a sürgősségi szolgálatoknak folyamatosan fejlődniük kell, és lépést kell tartaniuk a modernizációval. Az újvidéki tűzoltóság augusztusban új és modern járművet kapott a Belügyminisztériumtól. A multifunkciós hidraulikus létrával rendelkező teherautó nagyban hozzájárul a városi tűzoltó- és mentőegység napi munkájához.

– Ezek a létrák akár 32 méteres magasságig is felemelhetők, így a tűzoltók biztonságosan el tudják oltani a tüzet, vagy kimenthetik az embereket a többemeletes épületekből, melyekből Újvidéken egyre több van – nyilatkozta Stojan Milovac, az újvidéki tűzoltóság parancsnoka a Vajdasági RTV-nek.

Ezek a járművek feltétlenül szükségesek egy ilyen magas épületekkel rendelkező város számára. Újvidéken körülbelül 100 épület van, amely magasabb 30 méternél. A tűzoltók is biztonságosabban végzik munkájukat, ha ilyen jármű birtokában vannak, annak ellenére, hogy nem minden esetben használhatják a hidraulikus létrákat.

– A hidraulikus létrák segítségével el tudjuk oltani a tizedik emeleten is a tüzet, tudni kell azonban azt is, hogy csak ideális körülmények között tudjuk ezet használni. A gyakorlatban sok problémával találkozunk. A városban nagy a forgalom, és annyi autó áll az épületek előtt, hogy nagyon gyakran egyáltalán nem használhatjuk a hidraulikus létrákat, mivel használatukhoz nagy szabad területre van szükség – emelte ki a parancsnok.

Az új jármű értéke mintegy 850.000 euró. A tűzoltóság egységében még két hidraulikus létrával ellátott jármű van. Az egyik régebbi gyártású, 1990-ből származik, és tartalékként szolgál, a másikat 2008-ban szerezték be.

Az új jármű átvételét követően a tűzoltók azonnal megkezdték a kiképzést és a gyakorlatokat. Az újvidéki tűzoltóságnak az előző három évben jelentősen megújult a járműparkja, ennek köszönhetően a legmodernebb felszereléssel rendelkezik.

Az év végéig egy újabb járművet kapnak az önkormányzat támogatásának köszönhetően. A terepjárókhoz hasonló 200 literes tartállyal rendelkező kocsi nagy segítség lesz a nehezen megközelíthető helyeken keletkezett tüzek eloltásánál. A nyílt téri tűzesetek főként a Fruška gora egyes részein fordulnak elő. A tűzoltók egy ilyen járművel sokkal könnyebben és gyorsabban érkezhetnek a helyszínre.