2024. április 26., péntek

Új kihívás előtt

Tanévnyitó szentmise, és beköltözés az Emmausz fiúkollégiumba

Félévnyi kimaradás után újra együtt vannak a muzslyai Emmausz katolikus fiúkollégium kollégistái. Hétfőn tanévnyitó szentmisét mutattak be a Mária Szent Neve plébániatemplomban, majd a fiúk beköltöztek a szobáikba. Az idén 38-an kezdik a tanévet valamelyik nagybecskereki középiskola magyar tannyelvű osztályában.

Az idén 38-an kezdik a tanévet (Kecskés István felvétele)

Az idén 38-an kezdik a tanévet (Kecskés István felvétele)

Az idén a megszokottnál valamivel kevesebb lakója lesz a bánáti szórványkollégiumnak. A fiúk zömében a bánáti településekről érkeztek, de vannak bácskai középiskolások is. A tanév elején számos kérdés merül fel a kollégiumok működése szempontjából is.

– Ez is egy kihívás, ez is egy próbálkozás. Hátha sikerül. Látom a fiúkon, akik most jöttek vissza, hogy hiányzott már nekik mindez, már alig várták, hogy itt legyenek, hogy találkozzanak egymással. Nagyon jó, hogy legalább pár napig legyünk együtt, hogy elkezdődjön a tanév. Szerintem az eredmény lesz a fontos. Bízom abban, hogy az idén is jó eredménnyel fejezik be az iskolát a fiúk – mondja a kollégiumvezető, Kalapis Sztoján atya.

A kollégisták attól függően lesznek a kollégiumban, hogy lesz-e tanítás az iskolájukban.

A tanulás mellett a kollégiumban a fiúknak tartalmas közösségi életet szerveznek. Ezért már várták az iskolakezdést.

– Sokat tanulunk, szórakozunk, focizunk, játszunk. A Műszaki Iskolába járok, gépésztechnikusi szakra, ott is tényleg nagyon szeretem az osztálytársakat, az iskolát is. Nem vagyok a legjobb tanuló, de tényleg minden a legnagyobb rendben van – nyilatkozta a tordai Kószó Thomas, aki már negyedik éve az Emmausz kollégistája.

Újra együtt a kollégiumban (Kecskés István felvétele)

Újra együtt a kollégiumban (Kecskés István felvétele)

Az idén hét elsős középiskolás iratkozott be a kollégiumba. Az eddigi tapasztalat az, hogy mindenki gyorsan beilleszkedik.

A legtöbb dél-bánáti szülő számára Nagybecskerek a legközelebb eső város, ahol még van magyar középiskolai oktatás.

– Elég messze, igaz, de magyar tagozatba akartuk beíratni a gyerekünket. Ez a második fiunk ebben az intézetben. A lányunk a leánykollégiumban volt. Ő a harmadik gyermekünk. Nagyon meg vagyunk elégedve az ellátással – mondja Palatinus Gellért ürményházi szülő.

A tanévnyitó szentmisét Kalapis Sztoján atya és ft. Pósa László óbecsei plébános celebrálta. A szentmisét követően a nevelők ismertették a járványügyi szabályokkal kapcsolatos tudnivalókat.